Datum zveřejnění: 
10. 8. 2020
Přivést dívky do světa IT má za cíl Letní škola IT. Její šestý ročník probíhal od 3. do 7. srpna 2020 na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze. Univerzita akci pořádala společně s organizací Czechitas. Letní škola je určena pro středoškolačky, které zajímají technologie, ale není podmíněna vstupními IT znalostmi. Do letošního ročníku se přihlásilo 32 studentek středních škol.

V rámci programu Letní školy IT dívky nakoukly do mnoha oblastí informatiky a zjistily tak, že IT není jen nudné sezení u počítače. Během týdenního programu se setkaly se základy programování (Arduino, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a počítačovou grafikou. Vyzkoušely si také práci v laboratořích Fakulty informačních technologií ČVUT, kde se setkaly například s humanoidními roboty.

Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čekal účastnice soutěžní hackathon, na kterém zpracovávaly svůj vlastní projekt. Celá akce vyvrcholila večerem v budově Rektorátu ČVUT, kde účastnice svou práci prezentovaly. Jejich úkolem bylo využít znalostí, které si osvojily v průběhu celého týdne. Komise složená ze zástupců ČVUT v Praze, sdružení Czechitas a partnerských firem projekty vyhodnotila a nejlepší práce ocenila. Na prvním místě se umístil tým šesti dívek ve složení Sofie Čapková, Klára Pořízková, Ilona Kharchenko, Kristýna Harvanová, Ulviyya Aghayeva a Barbora Chmelová s projektem Svět (bez) barev, který má za cíl upozornit na problematiku barvosleposti. Na druhém místě skončil projekt s názvem Holkám IT sluší. Tento projekt nabízí pohled na Czechitas z pohledu absolventek letní školy. Třetí místo získal projekt Impulse Button. Zařízení Impulse Button slouží jako prostředek užitečný především v krizových situacích, kdy si nelze standardním způsobem zavolat pomoc.

Picture

Picture