Datum zveřejnění: 
5. 8. 2020
Studentský carsharing Uniqway nezastavila ani koronavirová omezení. Naopak, služba i dál funguje a nečekaná situace dokonce přispěla k zavedení několika praktických inovací. Zájemci o využívání služby mohou nově provést registraci z pohodlí domova. Flotila vozů, které si mohou studenti a zaměstnanci pražských univerzit zapůjčit, se rozrostla o elektrický vůz ŠKODA CITIGOe iV s příznačným jménem Elektrikář. K dispozici je na léto tedy dvacet tři aut.

Během pandemie koronaviru došlo také k uzavření registračních míst Uniqway (např. v Italské budově vedle menzy). „Byli jsme tak logicky nuceni k urychlení vývoje kompletní online registrace. Což se podařilo a systém jsme v uplynulých týdnech spustili,“ vysvětluje situaci Marie Stuchlíková, členka marketingového týmu Uniqway.

Další letní novinkou je elektrický vůz ŠKODA CITIGOe iV. Uniqway díky němu nabízí uživatelům nový směr mobility: šetrnost k životnímu prostředí a udržitelnost. „Na Uniqway se mi nejvíce líbí to, že i obyčejný student si může vyzkoušet řízení nového a moderního auta. Proto hned, jak Uniqway oznámilo, že do flotily zařazuje nové ŠKODA CITIGOe iV, jsem ho chtěl jakožto nadšenec do moderních technologií vyzkoušet. Minulý týden jsem si ho konečně chytil (je o něj totiž veliký zájem, takže bývá často půjčené), abych vyzkoušel jeho jízdní vlastnosti. V minulosti už jsem měl tu čest s jinými elektrickými auty, takže jsem věděl, na co se zaměřit. CITIGO je nejen kvůli své malé velikosti svižné, obratné a ideální do města. Výkon motoru i dojezd je vysoký a dá se ještě zvýšit různými módy rekuperace (ukládání energie z brzdění zpět do baterie). Z jízdy jsem byl nadšený a děkuji Uniqway za možnost se tímto autem svézt!“ podělil se o své dojmy z jízdy v novém elektromobilu student VŠE.

Prioritou Uniqway stále zůstává bezpečnost uživatelů, kterých je od spuštění služby v roce 2018 téměř 3 000. „Všechna vozidla v provozu jsou pravidelně dezinfikována a k čištění interiéru jsou používány ozonové generátory. Pro uživatele je v každém vozidle vždy připraven dostatek dezinfekčních gelů a zároveň jsou instruováni o tom, jak nejlépe chránit sebe a své okolí,“ popisuje nezbytná opatření Tereza Lukůvková, členka marketingového týmu Uniqway.

O Uniqway:

Studenti ze tří pražských univerzit, kterými jsou Vysoká škola ekonomická v Praze, České vysoké učení technické v Praze a Česká zemědělská univerzita, vyvinuli a v roce 2018 spustili celoevropsky jedinečnou koncepci sdílení vozidel Uniqway. Podmínky pro to, aby služba mohla vzniknout, vytvořily ŠKODA AUTO ČR a ŠKODA AUTO DigiLab. Carsharingová platforma je k dispozici studentům a pedagogům vysokých škol. Řidiči s vozy najeli již přes 450 000 km. Studenti z VŠE mají na starosti marketingovou strategii a spravují sociální sítě, studenti ČVUT vymysleli celý technický koncept a design služby, ČZU se stará o její provoz. Více informací o službě včetně ceníku naleznete na webu www.uniqway.cz.