Datum zveřejnění: 
24. 6. 2020
Včera v podvečer proběhl v pražském coworkingovém prostoru WeWork finálový večer hackathonu Hack the Crisis Czech Republic. Za účasti předsedy vlády Andreje Babiše, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly vybrala odborná porota osm vítězných projektů, které si rozdělily 10 milionů korun, věnovaných do soutěže společností Hyundai. Vítězným projektem se stala DIANA Biotechnologies. Na druhém místě skončilo unikátní chráněné řešení plicní ventilace CoroVent, navržené pro léčení nemoci COVID19, týmu prof. Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT ve spolupráci s partnery. Výrobu plicního ventilátoru CoroVent aktuálně zajišťuje společnost MICo Medical.

Za dva měsíce trvání hacktahonu se do něj přihlásilo 206 projektů. Díky unikátní spolupráci veřejné, soukromé a akademické sféry se podařilo pomoci 108 z nich. Společně s programem finanční podpory Czech Rise Up se přihlásilo více než 400 unikátních projektů pro boj s krizí, to je v průměru sedm projektů každý den po dobu trvání hackathonu.

„Velmi si vážím ocenění, jakého se nám dostalo. Jsem moc rád, že se unikátního řešení plicního ventilátoru Corovent dosáhlo díky spojení vědeckého univerzitního výzkumu, iniciativy COVID19CZ a průmyslové praxe. Přestože jsme tohoto výsledku dosáhli ve velmi krátkém čase, díky nesmírnému úsilí všech, motivovaného snahou pomoci při léčbě Covid-19, čeká nás ještě mnoho práce zejména v souvislosti s certifikacemi a novými vylepšeními, na kterých již pracujeme,“ uvedl prof. Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Vítězné projekty:

1. místo v soutěži, cena ve výši 3 000 000 Kč: DIANA Biotechnologies

2. místo v soutěži, cena 2 000 000 Kč: CoroVent

3. místo v soutěži, cena 1 000 000 Kč: Active nanofilters against COVID-19

Pět projektů oceněných speciální cenou 700 000 Kč: Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID.

Výše uvedené ocení je důkazem toho, že plicní ventilátor CoroVent se právem řadí mezi úspěšné projekty, které se realizovaly v  boji proti koronaviru.

Speciální ocenění a finanční odměnu ve výši 700 000 Kč získalo pět soutěžících včetně projektu FreMEn contra COVID, který se zrodil na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Projekt vede Tomáš Krajník z Centra umělé inteligence FEL ČVUT v Praze a jeho klíčovým výstupem je aplikace Nebojsa, která předpovídá koncentraci lidí na veřejných místech. Svým uživatelům nabízí doporučení, kdy se vydat nakoupit potraviny, projít do parku nebo zajít do lékárny, aby se vyhnuli hustému výskytu lidí. Aplikace vychází z principu "social distancing" (společenského odstupu), který byl doporučen Světovou zdravotnickou organizací jako účinný nástroj v prevenci proti šíření viru. Technické řešení projektu stojí na několikaletém výzkumu umělé inteligence, která vytváří časoprostorové mapy na základě anonymních dat od uživatelů. Každý se může dobrovolně zapojit do sběru dat a přispět tak k prestižnímu výzkumu umělé inteligence, šetření času běžně stráveného ve frontách a eliminace šíření nákazy. U projektu navíc není pochyb o jeho udržitelnosti Své uplatnění najde i po skončení krize např. během pravidelné chřipkové sezóny. Více informací o projektu a aplikaci ke stažení pro Android najdete na http://nebojsa.app/.

Tiskovou zprávu o soutěži vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

O výsledcích soutěže informovala tato média: flowee.cz, roklen24.cz, kladensky.denik.cz, denik.cz, rakovnicky.denik.cz, vedavyzkum.cz.