Datum zveřejnění: 
28. 4. 2020
Pozastavení kontaktní výuky ve školách se dotklo také Univerzity třetího věku (U3V) na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI). Nicméně ani to výuku, podobně jako v případě běžných studentů, nezastavilo, protože se přednášky přesunuly na internet.

„Z jednadvaceti stávajících studentů se jich téměř dvacítka pravidelně připojuje k on-line přednáškám, které nyní realizujeme prostřednictvím Skypu,“ vysvětluje hlavní organizátor U3V Vojtěch Svoboda z katedry fyziky FJFI. Z přednášek se pořizuje také záznam, který je studentům podobně jako většina prezentací následně dostupný pro pozdější zhlédnutí. „Evidentně si i starší posluchačky a posluchači se vzdálenou výukou dobře poradí a jsem rád, že se k tomuto způsobu přednášek staví vstřícně také kolegové,“ doplňuje Vojtěch Svoboda.

Přednášky U3V mají na FJFI svůj prostor tradičně vždy ve čtvrtek od 14.00 hodin. Organizátoři účastníky kromě jejich přednášek upozorňují i na další zajímavé aktivity, jako jsou například fakultní kolokvia či veřejnosti přístupné přednášky, ke kterým se mohou přidat. Letos dobíhá dvouletý cyklus a zájemci se tak mohou hlásit na nový, který začne v říjnu.

Fakulta U3V pořádá už od roku 2004 a letos běží 16. ročník. Hlavní náplní přednášek je demonstrace vybraných fyzikálních jevů a seznámení s vybranými tématy vrcholného výzkumu v České republice i ve světě. Pro účastníky jsou připravené přednášky z dějin fyziky, populárně vedené přednášky na vybraná témata jako energie budoucnosti, astronomické objevy, exaktní metody studia památek. V běžném akademickém provozu je doplňují také exkurze na vědecká pracoviště a aktivní účast na zvoleném experimentu, které nyní bohužel možné nejsou.

Podrobnější informace a program najdou zájemci na webové stránce http://u3v.fjfi.cvut.cz.