Datum zveřejnění: 
20. 4. 2020
České vysoké učení technické v Praze využilo současného poklesu cen energií a nakoupilo elektřinu a plyn na dvouleté období. Nákup proběhl na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde se soustřeďuje naprostá většina obchodů s dodávkami energií, a ČVUT dosáhlo 17% poklesu cen. V příštích dvou letech díky tomu ušetří téměř 20 milionů korun.

„S nákupem jsme nadmíru spokojeni. Dodávky zemního plynu se nám zlevní o třetinu a dostali jsme se na vůbec nejnižší cenu, za kterou jsme plyn odebírali. Cena elektřiny ve vysokém napětí nám proti letošku klesne o více než sedm procent, v nízkém napětí je pokles pětiprocentní,“ uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček. 

Spokojenost vyjádřil také kvestor ČVUT Ing. Jiří Boháček: „Mimořádná opatření proti šíření koronaviru se dnes dotýkají běžného chodu úřadů, firem a samozřejmě také vysokých škol. Osobní kontakty se omezují na nezbytné minimum, a to včetně obchodních. Přišlo nám proto velmi vhod, že nákup pro ČVUT byl připraven a realizován „na klíč“ makléřskou firmou, která nám obchody na burze dlouhodobě zajišťuje. Burzovní makléř má velmi dobrý přehled o našem odběru, tarifech a sazbách a v podstatě obratem proto mohl naši poptávku zadat do burzovní aukce. Současná doba výhodu elektronického obchodování ještě více zvýrazňuje.“

Celkově ČVUT pořizuje pro své fakulty, Správu účelových zařízení a servisní společnost ENERGOCENTRUM PLUS na dvouleté období 112 tisíc megawatthodin elektřiny a zemního plynu.