Datum zveřejnění: 
17. 4. 2020
Fakulta informačních technologií ČVUT zapojila fakultní výpočetní cloud CloudFIT do projektu Folding@Home. Fakulta tak poskytla výpočetní výkon o síle: 500x CPU Intel Xeon @ 3GHz, 1 TB RAM, 4x GPGPU Tesla V100, 32GB.

Folding@Home využívají vývojové týmy po celém světě pro výpočty a simulace při výzkumu léčebných látek. Zjednodušeně jde o distribuované výpočty, kdy si domácí počítače rozdělují práci na simulaci chování složitých molekul. Nyní projekt slouží i pro výzkum koronaviru. Do Folding@Home je v současnosti zařazeno několik výzkumných projektů, které se viru COVID-19 týkají: analyzují jeho strukturu a interakci s lidskými buňkami a hledají látky, které by proti viru mohly být účinné. I když by se nepodařilo najít na koronavirus účinný lék, tak tyto analýzy přispějí ke prozkoumání co nejvíce možností, jak proti němu bojovat.

Do projektu se zapojili také studenti a zaměstnanci FIT. Obecně jsou do Folding@Home po celém světě zapojeni i výzkumníci a laboratoře, kterým by tato výpočetní pomoci měla výrazně usnadnit jejich snahy.