Datum zveřejnění: 
16. 4. 2020
Fakulta informačních technologií ČVUT vypracovala pro novou mobilní aplikaci eRouška nezávislý posudek. Ten potvrzuje, že aplikace dbá na soukromí uživatelů.

Aplikace eRouška je dalším projektem, který vznikl v rámci iniciativy COVID19CZ. Záštitu nad ní převzalo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Motivací k jejímu vytvoření byla snaha pomoci hygienikům snadněji, efektivněji a rychleji dohledávat lidi, s nimiž v poslední době nakažení přišli do styku a u nichž je vysoké riziko nákazy. Výhodou pro uživatele je zejména skutečnost, že v případě, že u nich nákaza propukne, dokážou snadno a rychle předat hygienikům své kontakty za poslední dny a hygienu navíc upozorní i na kontakty s těmi, které nemohou osobně znát.

Aplikace využívá Bluetooth technologii a pouze do telefonu majitele ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou, která se v poslední době vyskytovala poblíž. “V porovnání s ostatními řešeními, která se v poslední době objevila na trhu nejen v Česku, ale také v zahraničí, spočívá výhoda eRoušky v tom, že ke svému fungování nevyužívá sběru informací o poloze zařízení a tím i šetří baterii telefonu. Aplikace navíc informace o setkání s dalšími zařízeními, která ji mají nainstalovanou, nikam sama neodesílá. A to až do okamžiku, kdy ji k tomu dá uživatel konkrétní pokyn. Všechna v aplikaci shromážděná data lze navíc manuálně smazat,” vysvětluje Ing. Martin Půlpitel, vyučující FIT ČVUT, který společně s kolegy připravil nezávislý posudek aplikace.

Posudek Fakulty informačních technologií je k dispozici na https://erouska.cz/audit-kod.

O projektu informovala tato média: novinky.cz.