Datum zveřejnění: 
25. 3. 2020
Plicní ventilátor CoroVent pro pacienty s těžkým průběhem nemocí COVID-19 vyvinuli v rámci platformy Covid19 CZ odborníci z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT ve spolupráci s několika desítkami dalších specialistů z řad českých technologických a výrobních firem, a odborníky z Fakultní nemocnice Hradec Králové, Thomayerovy nemocnice v Praze, Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Nyní se dolaďují prototypy, certifikace a připravuje se výroba první stovky kusů. Ventilátory by pomohly zachraňovat životy v případě nárůstu pacientů ve vážném stavu.

„Dokončili jsme pneumatický návrh, řešíme z jakých komponentů má být ventilátor složen tak, aby vše bezchybně fungovalo," řekl šéf výzkumného týmu prof. Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Výzkumníci podle jeho slov nyní konzultují, jaké součástky jsou v Česku dostupné a případná náhradní řešení. "Chceme vyrobit prvních 100 kusů a myslíme, že pak nebude problém připravit i stovky ventilátorů. Proto chceme mít k dispozici minimálně kolem pětistovky od každého z použitých dílů," vysvětlil.

Jeden ventilátor, k jehož výrobě pomáhá i technologie 3D tisku, by podle odhadu vyšel na 100 000 korun. Bude navržen přímo pro potřeby péče o lidi s těžším průběhem nemoci COVID-19. „Kvalitou a bezpečností má podobné vlastnosti jako ventilátor, který se používá na jednotkách intenzivní péče, ale nemá funkcionality nepotřebné pro pacienty s koronavirem," popsal prof. Roubík.

Dodal, že plánovaná výroba ventilátorů by trvala maximálně 14 dnů. „Rádi bychom to udělali dříve, firmy už ostatně mají část řešení, ale některé věci je problematické sehnat, což nás nutí ke kompromisům - a trochu zdržuje," vysvětlil prof. Roubík. Dodal, že spolupracovníků je celá řada - například firmy Prusa Research, Mico, Beckhoff a řada dalších subjektů zapojených v iniciativě Covid19CZ sdružující technologické firmy a vývojáře.

Vláda přípravě alternativních plicních ventilátorů vychází vstříc. „Přislíbila, že až budeme mít první funkční a vyzkoušený vzorek, tak nám pomůže během jednoho dne získat veškeré potřebné certifikace nutné pro využití ventilátorů v nemocnicích," řekl Roubík. Zdůraznil, že nový ventilátor by sice nemohl být za běžných podmínek distribuován po Evropě, v období epidemie však bude schválen jako plnohodnotný přístroj.

Roubíkův tým má s podobnými projekty bohaté zkušenosti. „Dělali jsme už mnoho různých modulů pro ventilační techniku, monitorů, navrhli jsme a vyvíjeli ventilátor pro kontaminovanou zónu," uzavřel prof. Roubík.

O ventilátoru informovala tato média: forbes.cz, radiozurnal.cz, fintag.cz, lidovky.cz, iHNed.cz, ozdravotnictvi.cz, blesk.cz, feedit.cz, lupa.cz, chechcrunch.cz, kladenskelisty.cz, denik.cz, prazsky.denik.cz, pelhrimovsy.denik.cz, jihlavsky.denik.cz, jihlavsky.denik.cz (foto), zdrarsky.denik.cz, havlickobrodsky.denik.cz, trebicsky.denik.cz

Picture