Datum zveřejnění: 
25. 3. 2020
České vysoké učení technické v Praze ve spolupráci s pracovní skupinou covid19cz.cz vyvinulo celoobličejové masky. Na designu masky se podíleli David Miklas, Martin Hřeben, Robin Fišer a Pavel Koníř.

Projekt těchto celoobličejových respirátorů je sestaven z potápěčských masek. Byl vytvořen prototyp, který byl otestován ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde se ověřila jeho funkčnost. Součástí masky je vojenský filtr P3R. Filtrace je 99,999 % a vyšší. Filtr je tedy oproti FFP3 respirátorům výrazně účinnější. Filtr lze také sterilizovat a opakovaně používat. 

Rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček zajistil finance na tento projekt a pod záštitou ČVUT v Praze se výroba masky začala realizovat. „Poděkování patří také společnostem Decathlon, Sportisimo, které darovaly několik kusů masek k vytvoření prototypu a následně nám za zvýhodněných podmínek prodaly veškeré masky, které měly ve skladu. Dále děkuji panu Josefu Průšovi, který na 3D tiskárně tiskne redukce,” uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Masky se montují na půdě ČVUT v Praze v přízemí Rektorátu a s prostory pomůže i městská část Praha 6. Masky jsou určeny pro Integrovaný záchranný systém, lékaře v první linii, kterým jsou dodávány zdarma. V první vlně se vyrábí asi 2200 masek s denní kapacitou asi 400 ks. Na cestě je dodávka dalších 10 tis. masek ze společnosti Decathlon.

„Mé velké poděkování patří také celé řadě dobrovolníků včetně dobrovolníků z  farnosti Bubeneč, kteří nám pomáhají s logistikou a výrobou dílů v rámci celé ČR,“ dodává rektor ČVUT doc. Petráček. 

Více informací naleznete zde www.covmask.cz.

O maskách informovala tato média: blesk.cz, forbes.cz, lidovky.cz, echo 24.cz, irozhlas.cz, novinky.cz, czechcrunch.cz, iDNES.cz, tzb-info.cz, ahaonline.cz, denik.cz, refresher.cz, ceskavedadosveta.cz, blesk.cz, pardubickenovinky.cz, New York Times, pozitivni-zpravy.cz, seznamzpravy.cz, zpravy.iDNES.cz, pardubucezive.eu, novinykraje.cz, nymursky.denik.cz, pardubicky.denik.cz, chrudimsky.denik.cz, ČRo - vysocina.cz, refresher.cz.

Picture