Datum zveřejnění: 
25. 2. 2020
V úterý 25. února 2020 uspořádal místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer ve spolupráci s Pražským akademickým klubem 48 a Mene Tekel pietní shromáždění u pamětní desky Senátu Parlamentu ČR v Nerudově ulici. Účastníci si připomenuli 72. výročí pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad, který proběhl dne 25. února 1948. V rámci programu vystoupil s proslovem i rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

V rámci programu shromáždění byly nejprve položeny květiny zástupci Senátu PČR, a to prvním místopředsedou Jiřím Růžičkou, místopředsedou Jiřím Oberfalzerem a členy Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Markem Hilšerem a Pavlem Karpíškem. Velvyslanectví Slovenské republiky v ČR zastupoval velvyslanec v ČR J.E. Peter Weiss. Za Magistrát hlavního města Prahy položil květiny předseda Výboru pro oblast kultury, výstavnictví, cestovního ruchu a zahraničních vztahů Jan Wolf. Za ČVUT v Praze rektor doc. Vojtěch Petráček a za Univerzitu Karlovu prorektor pro tvůrčí a ediční činnost prof. Jan Royt. Nechyběli ani zástupci Pražského akademického klubu 48, projektu Mene Tekel, Církve československé husitské, Platformy evropské paměti, Ústavu pro studium totalitních režimů, Technologické agentury ČR, Studentské komory Rady vysokých škol a Politických vězňů.  

Po zaznění státní hymny promluvil místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Oberfalzer, předseda Pražského akademického klubu 48 Mgr. Martin Špolc, dále Mgr. Daniel Herman, zástupce projektu Mene Tekel, Leo Žídek, bývalý politický vězeň z 50. let, rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, prorektor UK prof. Jan Royt, poté Miroslav Lehký, zástupce Platformy evropské paměti a svědomí, a Giancarlo Lamberti, předseda Studentské komory Rady vysokých škol.

Po projevech následovala minuta ticha.

Picture

Picture

Picture