Datum zveřejnění: 
13. 12. 2019
Ve dnech 28. a 29. listopadu proběhlo již druhé setkání zástupců českých univerzit CZECH UNIVERSITY RANKING GROUP (CURG), kteří se zabývají zpracováním dat pro mezinárodní hodnocení univerzit. Tentokráte byla hostitelem Vysoká škola báňská – technická univerzita Ostrava (VŠB – TUO).

Do Ostravy přijelo celkem 25 zástupců z 16 českých univerzit. Setkání se zúčastnili i zástupci hodnotících agentur THE WUR pan Michael Caruana (Europe & Middle East Regional Director) a QS WUR paní Selina Griffin (Rankings Manger) a paní Larisa Osipova (Regional Manager Eastern Europe & Central Asia). Českou strategii pro internacionalizaci představil ve své prezentaci zástupce Domu zahraniční spolupráce (DZS) Ing. Jakub Tesař (vedoucí odboru VŠ vzdělávání).

Účastníci setkání se zabývali zejména aktuálními výsledky mezinárodního hodnocení THE WUR 2019 a QS WUR 2019, analyzovali důvody klesajícího umístění (THE WUR) či naopak rostoucího trendu (QS).

V rámci panelové diskuse, vedené prof. Michalem Lošťákem (ČZU), se dále řešily a sdílely informace týkající se: faktorů nárůstu QS v rámci hodnocení jednotlivých českých univerzit, důvodů tohoto nárůstu  - kontrolované ovlivnění nebo mimo kontrolu, příčin poklesu v hodnocení THE, reakcí vedení jednotlivých univerzit na výsledky hodnocení, strategií pro zlepšení hodnocení, vhodného výběru systému hodnocení a citací a výsledků výzkumu resp. sběru dat pro hodnocení

Nápad založit skupinu CURG vznikl na půdě ČVUT již na podzim roku 2018 v týmu zástupců ČVUT a VŠB TU Ostrava (Ing. Michaela Vaňková – odbor rozvoje RČVUT, Caleb Daniel House, MSc. – odbor zahraničních vztahů RČVUT, Bc. Daniela Vaňková - VŠB – TUO) za podpory doc. Ing. arch. Petra Kordovského, prof. Ing. Zbyňka Škvora, CSc. a prof. Mgr. Jany Kukutschové Ph.D., prorektorky pro vědu a výzkum VŠB – TUO. První setkání se uskutečnilo 25. ledna 2019 na RČVUT za účasti zástupců z 18 českých univerzit a více nežli 30 účastníků. Cílem CURG je zlepšit pozice českých univerzit v mezinárodních žebříčcích, zejména THE WUR a QS WUR, a zároveň sdílet vzájemně své poznatky a zkušenosti vedoucí k tomuto cíli.

Mezinárodní rankingy (resp. metodiky hodnocení) lze využít jako nástroj pro hodnocení vnitřní kvality dané univerzity a zároveň i jako pomůcku pro univerzitní management a tvorbu rozvojových strategií.

V žebříčku QS WUR se ČVUT v roce 2019 umístilo jako 532. a v roce 2020 jako 498. V hodnocení THE WUR pak v roce 2019 skončilo jako 838. a v roce 2020 jako 958.

Picture

Picture

Picture