Datum zveřejnění: 
29. 11. 2019
Ateliér Hlaváček – Čeněk získal ocenění za inovativní přístup ve výuce architektury. Stožár s vyhlídkou, který postavili studenti ateliéru Ústavu navrhování II na Fakultě architektury ČVUT, najdete v Libčicích nad Vltavou. Libčický stožár soutěžil jako jediná stavba navržená a realizovaná studenty architektury.

Zadáním projektu byl “iniciační bod” do budoucího parku v Libčicích nad Vltavou. Vyhlídkový stožár je novým orientačním bodem v krajině a nabízí výjimečný výhled na Větrušické rokle na protějším břehu Vltavy. Jeho koncept se inspiruje cihlářskou historií místa. Vzorem pro jeho konstrukci byla cihelná vazba, jejíž princip vtipně převedla autorka návrhu Kristýna Rejsková do dřevěné podoby.

Projekt probíhal za podpory společnosti Skanska Reality a. s., která park v Libčicích nad Vltavou plánuje vybudovat jako součást připravované rezidenční čtvrti, zároveň dlouhodobě podporuje studentské aktivity i spolupráci s ČVUT. Revitalizace zanedbaného svahu nad městem má obyvatelům Libčic nad Vltavou zajistit příjemné prostředí k bydlení.

Stavbu roku Středočeského kraje vypisuje Středočeský kraj a je součástí soutěže Stavba roku, kterou organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (Nadace ABF). Letošním vítězem se stalo Dob centrum Dobřichovice (DAM architekti). Další nominované realizace byly: Corso Pod Lipami Řevnice (Ehl & Koumar architekti), Hospoda se sálem v Máslovicích (Atelier bod architekti), Sportovní hala Dolní Břežany (Sporadical) a Rekonstrukce arcibiskupského zámku Dolní Břežany (Šafer Hájek Architekti). Cenu hejtmanky Středočeského kraje získala coby osobnost architektury emeritní profesorka Fakulty architektury ČVUT Alena Šrámková.

Do 6. ročníku se přihlásilo 20 staveb. Hodnotila je porota ve složení Ing. arch. Markéta Svobodová (KÚSK), předsedkyně poroty, Ing. arch. Pavel Weishaupt (Nadace ABF), Ing. Václav Mach (ČKAIT), Ing. Petr Nicek (SPS ČR), Ing. Ladislav Brett (ČSSI), Ing. Pavel Němec (HK SČ), doc. Ing. arch. Milan Rejchl, CSc. (OA). Více informací o soutěži je na stránce soutěže Stavba roku a na webových stránkách projektu Libové Libčice.

Foto: Martin Čeněk

Picture

Picture