Datum zveřejnění: 
8. 11. 2019
Devět statečných inovátorů z ČVUT se zapojilo mezi třicítku studentů z vysokých škol, kteří dostali 7. listopadu ve společnosti ČEZ zdánlivě jednoduché zadání: během 24 hodin vymyslet, rozpracovat a představit nové a inovativní řešení nějakého klíčového problému, které by se mohlo realizovat v případě, že by lidstvo osídlovalo novou planetu. Každý tým měl přidělenou určitou oblast zájmu: nápady se tak týkaly palčivých otázek dneška, jako je energetika, doprava, stravování, zdraví, bydlení a zábava.

Vítězství spojené s cenou 50 000 korun si odnesl tým, jehož členy byli i dva studenti ČVUT Daniel Běhal z Fakulty elektrotechnické ČVUT a Martina Šafránková z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT.

„Vítězům blahopřeji a jsem rád, že se můžeme chlubit studenty, kterým není lhostejná budoucnost naší planety a kteří hledají další příležitosti nad rámec studia a učí se spolupracovat v multidisciplinárních týmech právě na inovativních řešeních,“ uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Vítězný tým představil Smart Body Suit – chytrý oblek s volitelnými senzory a čidly (např. monitor tělesných funkcí, detektory škodlivých látek nebo radiace, GPS lokátor apod.), který by mohl pomáhat bezpečnostním složkám, ale třeba i vrcholovým sportovcům, popřípadě by našel využití v oblasti péče o seniory.

Studenti vymýšleli inovace pro Planetu 2.0, například parabolické mrakodrapy vyrábějící elektřinu ze slunce, parkovací balóny v centru Prahy, zábavnou platformu pro sdílení tipů na ekologický život, nebo bezdrátové nabíjení spotřebičů v domácnosti.