Datum zveřejnění: 
24. 10. 2019
Projekt Uniqway spojuje studenty tří pražských univerzit ve službě, která je na míru šitá studentům a zaměstnancům vysokých škol. Studenti společně se ŠKODA AUTO DigiLab a za podpory ŠKODA AUTO a dalších partnerů službu řídí a provozují, čímž si reálně vyzkouší, jaké to je budovat start-up, značku, kompletně novou službu a celé její zázemí. Pro studenty je to výborná možnost, jak zformovat teoretické znalosti nabyté ve škole v ty praktické. Začátky projektu se datují od roku 2015, kdy se na tvorbě konceptu studentského carsharingu spojily týmy z ČVUT, ČZU a VŠE. V té chvíli byl položen základní kámen služby, která byla slavnostně spuštěna 17. října 2018 na oficiálním zahájení v prostorách Fakulty architektury ČVUT.

Studentský tým v současné době čítá kolem 40 členů včetně studentského CEO, kterým je nyní student ČVUT Marko Šidlovský. Úloha týmu ČVUT v tomto projektu byla a je od prvotní myšlenky carsharingu jasná – vytvořit a zabezpečit technické zázemí Uniqway. Hardwarový a softwarový tým pracují společně na vývoji technického vybavení aut a ovládacích aplikacích k němu tak, aby bylo využití služby pro uživatele co nejpohodlnější a intuitivní. Od začátku si sami tvoří ovládací jednotky do aut, díky nimž je možné odemykat, využívat a opět auta zamykat bez použití klíčů, stačí k tomu pouze mobilní aplikace a studentská nebo zaměstnanecká karta. Samozřejmě zde vývoj komponent služby nekončí a celý ČVUT technický tým usilovně pracuje na dalších zlepšeních pro použití služby a hladší provoz, jako například možnost odemknout auto, při zabouchnutí karty, na dálku, pouhým kliknutím na počítači.

Tým z ČZU se stará o provozní záležitosti a prostřednictvím ambasadorů má na starosti také bezchybný stav Uniqway flotily. Úkolem týmu VŠE je tvorba a exekuce marketingové strategie služby, správa komunikačních kanálů, organizace akce a celkové udržení jednotnosti značky Uniqway.

Uživatelům nabízí Uniqway možnost zapůjčení nových vozů ze své flotily - jedná se o vozy ŠKODA FABIA, ŠKODA SCALA a novinkou v carsharingu je i zbrusu nová ŠKODA KAMIQ. Pro své spolužáky poskytují týmy Uniqway i informace a údaje, které jim pomohou při vypracování různých seminárních a semestrálních prací. Mnoho zástupců týmu z ČVUT už ve spolupráci s Uniqway vypracovala i bakalářské či diplomové práce, samozřejmě své práce úspěšně obhájili a pokračují v dalším studiu. Avšak nejedná se pouze o službu pro studenty - sdílených automobilů Uniqway mohou využívat také zaměstnanci univerzit, a to jak na soukromé, tak na služební cesty s možností fakturace na zaměstnavatele. Více informací o projektu najdete na webových stránkách, Facebooku či Instagramu projektu.

Picture

Picture

Picture

Picture