Datum zveřejnění: 
15. 10. 2019
Dne 1. října byly vyhlášeny ocenění v soutěži Grand Prix Obce Architektů - Národní cena za architekturu 2019. Za ČVUT byli oceněni v kategorii krajinářská architektura Petr Tej z Kloknerova ústavu ČVUT společně s Ondřejem Císlerem z AOC za lávku přes Dřetovický potok ve Vrapicích u Kladna a dále získali čestné uznání za novostavbu Petr Tej, Marek Blank a Jan Mourek, všichni z Kloknerova ústavu ČVUT, za lávku přes řeku Lubinu v Příboře.

Lávka přes Dřetovický potok ve Vrapicích u Kladna se nachází na pěší cestě ze vsi na hřbitov. Je provedena z vysokopevnostního UHPFRC betonu s rozptýlenou výztuží. Původní návrh vhodně využívá dvojí zakřivení geometrie lávky, které stabilizuje konstrukci v obou směrech. Do protipostavení k lávce je umístěna socha prof. Jana Hendrycha. 

Lávka přes řeku Lubinu v Příboře je jedinečná segmentová konstrukce první svého druhu na území České republiky. Lávka je navržena jako prostý nosník o rozpětí 35 metrů, který je vytvořený sepnutím 5-ti dvoukomorových segmentů délky 7,2 m, šíře 2,5 m a výšky 0,8 m. Ze statického hlediska má nosná konstrukce unikátní štíhlostní poměr výšky ku délce 1:44.

Technologie materiálu a výroba prefabrikátů obou lávek byly navrženy v Kloknerově ústavu ČVUT pod vedením doc. Ing. Jiřího Kolíska, PhD.

O ocenění informovalo město Příbor a Kutnohorský deník.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture