Datum zveřejnění: 
12. 10. 2019
Dvoumetrová socha vytištěná na 3D tiskárně z recyklovatelného filamentu s názvem Kaleidoskop od turecké studentky Ekin Ünlü 8. října slavnostně vydražena na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Jde o vítězný návrh, který vzešel ze studentské soutěže Digitální továrna.

Studentka, která studovala na Fakultě architektury ČVUT díky mezinárodnímu programu Erasmus+, navrhla sochu, již následně metodou crowdprintingu vytisklo z recyklovatelného filamentu více než 40 vlastníků a provozovatelů 3D tiskáren z České republiky. Soutěž vyhlásilo MPO ČR ve spolupráci s Fakultou architektury ČVUT a spolkem PETMAT. Vítězné modely získaly nejen finanční odměnu, ale také možnost představit se ve společnému stánku České národní expozice The Country for the Future na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Získané finanční prostředky z dražby Kaleidoskopu pomohou s rozjezdem PETMATu a dalších subjektů, které se zabývají 3D tiskem, recyklací plastu v architektuře a realizuje výzkumné projekty v rámci cirkulární ekonomiky. Podpoří tak názorný příklad možnosti recyklace ve formě odpadního materiálu přetvořeného na umělecké dílo. Za celým projektem stojí architektka Kateřina Nováková z Ústavu modelového projektování Fakulty architektury, která je zároveň vedoucí vědecko-výzkumného týmu PETMAT.

Z přípravy a výroby 3D objektu byl také pořízen časosběrný dokument, který je možné na brněnském výstavišti během veletrhu zhlédnout.