Datum zveřejnění: 
10. 10. 2019
Česká ambasáda v Addis Abebě v Etiopii se postaví podle návrhu třiadvacetiletých studentek Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Zvítězily ve speciální kategorii čtvrtého ročníku mezinárodní soutěže INSPIRELI AWARDS. Soutěže se zúčastnilo ve čtyřech kategoriích celkem 1038 soutěžících se 887 projekty, přesto se největší pozornost upínala k letošní speciální kategorii „Navrhni reálný projekt - Návrh ambasády ČR v Addis Abebě v Etiopii“. Tuto soutěž v rámci INSPIRELI AWARDS vypsalo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky společně s Fakultou stavební ČVUT v Praze, katedrou architektury. V kategorii návrhu ambasády se sešlo 281 projektů od 474 studentů z 38 zemí 6 kontinentů. Vítězkami se staly slovenské studentky Jana Hájková a Kristína Boháčová, které na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě dokončují šestý ročník oboru architektura. Slavnostní předání cen všem vítězům proběhlo 10. října na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Ceny pro absolutního vítěze Grand Prize ARCHITECTURE award získal Tharusha Randula ze Sliit school of Architecture ze Srí Lanky za projekt -  „Sinharaja Exploratorium – přírodovědné výzkumné centrum v Kudawě na Srí Lance“. Vítězství v kategorii INTERIÉROVÝ DESIGN, Grand Prize INTERIOR DESIGN awar, vybojoval Yankai Miao z China University of Mining and Technology za Initial noodle - Návrh regionálního kulturního muzea výroby nudlí“. V kategorii URBANISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ A KRAJINA a cenu Grand Prize URBAN DESIGN award získala Maria Abi Raad z Holy spirit University of Kaslik v Libanonu. Její projekt „The corridors of Mosul“ se zaměřil na obnovu válkou zničeného Mosulu. Ve speciální kategorii NAVRHNI REÁLNÝ PROJEKT - Návrh ambasády České Republiky v Addis Abebě v Etiopii – zvítězily studentky Jana Hájková a Kristína Boháčová z Fakulty architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

Studentky Jana Hájková a Kristína Boháčová z Fakulty architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě návrh ambasády připravily v rámci školního ateliéru. „Ambasáda České republiky v Addis Abebě nás zlákala možností vyzkoušet si navrhování v zemi s úplně jiným klimatem, kulturou a historií. Na projektu společně pracovaly více než čtyři měsíce, návrhu předcházel výzkum, seznámení se s tradicemi africké architektury, obvyklými stavebními materiály, lokálními zdroji i způsoby ochlazování budov. Záměrem bylo navrhnout objekt na principu soběstačného mikro-urbanistického řešení, kde budou zaměstnanci ambasády žít plnohodnotný život. V rámci areálu bylo přitom třeba vyřešit více budov s různým určením. Právě tato různorodost od veřejno-reprezentativní až po soukromou obytnou sféru přiměla  autorky zamyslet se nad pojetím a atmosférou jednotlivých objektů. Hlavním prvkem se stala zeď chránící areál, která je nutným bezpečnostním prvkem. V návrhu se studentky zaměřily i na uplatnění principů udržitelnosti. Stavby jsou z klasických pálených cihel, v objektech využíváme pasivní větrání, tzv. wind catcher, což je pro Afriku typický způsob ´lapače větru´ v podobě komínu. Budoucí architektky také myslely na vyžití obyvatel areálu ambasády – u budov určených pro bydlení se počítá nejen s terasami a bazény, ale také s užitnými zahradami, které poskytnou jejich majitelům jistou soběstačnost.

Do finále soutěžní kategorie o realizaci ambasády postoupilo z celkem zaslaných 281 projektů z celého světa 25 nejlepších prací. Jednalo se o studenty ze tří světadílů, 17 univerzit a 12 národností. Nový areál zastupitelského úřadu vznikne na pozemku o rozloze 13 304 metrů čtverečních, nacházet by se zde měl komplex budov zahrnující úřední budovu velvyslanectví, budovu konzulárního a vízového úseku, rezidenci velvyslance, byty pro diplomaty a budovu pro místní zaměstnance ambasády. Na výstavbu je počítáno s investicí 225 milionů korun a za optimálních podmínek by mělo být vše dokončeno do roku 2025. Nový areál nahradí původní komplex, který byl zakoupen v roce 1966.

Mezinárodní soutěž INSPIRELI AWARDS vznikla před čtyřmi lety, letos mohli soutěžící hlásit svoje práce do kategorií Architektura, Urbanistické plánování a krajina a Interiérový design, specialitou byla kategorie Navrhni reálný projekt - Návrh ambasády České republiky v Addis Abebě v Etiopii. Hlavní ceny poroty „Wings to the Future“ jsou Grand Prize ARCHITECTURE award, Grand Prize INTERIOR DESIGN award a Grand Prize URBAN DESIGN award. Vyhlašovatelem INSPIRELI AWARDS je Inspireli, mezinárodní online platforma pro architekty, spoluorganizátory jsou ČVUT a Fakulta stavební ČVUT v Praze, záštitu soutěži poskytla řada významných organizací z celého světa. Na soutěži se podílí také společnost LEGO, jež věnuje výherci unikátní model jeho návrhu vytvořený z kostek LEGO pod záštitou řady věnované architektuře - LEGO Architecture. Práce hodnotí více než 200 odborníků z řad světově uznávaných architektů 80 národností, čímž je zajištěna objektivita soutěže. Jména absolutních vítězů soutěže v jednotlivých kategoriích jsou zanesena na unikátní putovní pohár „Wings to the Future“, jehož autorem je Bořek Šípek.

Soutěž INSPIRELI AWARDS založil v roce 2015 designér prof. Bořek Šípek spolu s psychologem architektury Karlem Smejkalem z Fakulty stavební ČVUT a zájem o ni stoupá. Za pouhé čtyři ročníky se do soutěže přihlásili studenti ze 136 zemí, což ze soutěže INSPIRELI AWARDS dělá absolutně největší architektonickou soutěž planety.

Více informací naleznete na: www.inspireliawards.com

O události informovala tato média: Blesk.cz, arttalk.cz, iMaterialy.cz, e15.cz, Český rozhlas a aktualne.cz.

Picture

Picture

Picture