Datum zveřejnění: 
24. 9. 2019
Přední odborníci zabývající se ochranou proti ozáření z radonu se v týdnu od 16. září setkali v Praze na konferenci RADON2019, aby sdíleli nejnovější poznatky, týkající se biologických účinků produktů přeměny radonu, měření a hodnocení ozáření, výsledků epidemiologických studií, chování radonu v obydlích a na pracovištích, nebo modelování dopadu ozáření na lidský organismus.

Cílem mezinárodního setkání, které se koná pravidelně jednou za tři roky, je zlepšit postupy vedoucí k prevenci a ochraně před negativními dopady tohoto přírodního zdroje ionizujícího záření. Součástí konference bylo mezinárodní srovnávací měření detektorů a přístrojů, organizované v Radonové komoře SÚRO.

V budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI), kde pětidenní konference probíhala, setkalo téměř sto odborníků z 23 zemí. Celkem proběhlo 46 přednášek, dalších 26 prezentací bylo připraveno na posterech. Abstrakty k těmto vystoupením účastníků jsou shrnuty ve sborníku, který je veřejně dostupný na webu konference. Nejlepší odborné příspěvky budou publikovány v odborném časopise Radiation Protection Dosimetry v roce 2020.

Součástí programu byla i výstava výrobců detektorů a zařízení, používaných v současnosti pro měření ionizujícího záření v souvislosti s radonovou problematikou. Své výrobky zde prezentovaly firmy Radonova Laboratories AB, TracerLab, Nuvia, Sarad a Tesla.

Konferenci pod záštitou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) s Katedrou dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI (KDAIZ) spolupořádá Státní ústav radiační ochrany (SÚRO, v.v.i.).