Datum zveřejnění: 
23. 9. 2019
Do 7. ročníku soutěže Stavby s vůní dřeva se přihlásilo 58 studentů z 9 českých a slovenských fakult, kteří zpracovali 38 soutěžních děl. Z nich bylo odbornou porotou, veřejností a partnery soutěže vybráno 7 vítězů, kteří si rozdělili ceny za 200 tisíc korun. Studenti soutěžili ve dvou kategoriích: Dřevěné stavby – malé a Dřevěné stavby – velké. Cenu odborné poroty získala za návrh horského bufetu pod Velkou Deštnou Tereza Krákorová z Fakulty architektury ČVUT. Dávid Ferčák z Fakulty stavební ČVUT získal Cenu Kronospan za použití OSB desek v rodinném domě v CHKO Křivoklátsko.

Tématem letošního ročníku bylo "Dřevo nás chrání". Studenti u svých návrhů zdůrazňovali, že dřevo do krajiny patří a chrání ji i nás proti invazivním prvkům civilizace. Je nám prostorem, kde si můžeme odpočinout před spěchem a stresem moderní doby. Studenti také zmiňovali jeho pozitivní vliv na naši psychiku. Zejména u útulen chápali dřevo jako ochranu před nepřízní počasí. Někteří roli dřeva vnímali globálněji jako cestu k udržitelnosti a ochranu před klimatickou změnou.

Dávid Ferčák k účasti k letošnímu zadání soutěže uvedl: "Trvale udržitelný rozvoj je velmi důležité slovní spojení pro naší budoucnost. Dřevo jako přírodní a obnovitelný zdroj je jedním z nejlepších způsobů, jako pomoci naší planetě a k ochraně prostředí, které si ničíme. Správným použitím dřeva v architektuře můžeme ukázat, že nám na naší planetě opravdu záleží a vytvářet prostory, které vypadají dobře a které poskytují kvalitní interiérové klima pro naše zdraví. Je proto potřeba začít o tomuto materiálu ve společnosti více hovořit, aby nás dřevo začalo chránit.

Soutěž vyhlašuje Nadace dřevo pro život, která ve svých projektech poukazuje na přínosy využívání dřeva pro naši společnost a životní prostředí. Cílem studentské soutěže je motivovat studenty vyšších a vysokých odborných škol, aby (nejen) ve svých školních pracích používali dřevo.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture