Datum zveřejnění: 
19. 9. 2019
Prvního robota humanoida mají od září na Základní škole v Ústí nad Labem v Krásném Březně. A to díky spolupráci školy, Ústeckého kraje, města Ústí nad Labem, ČVUT, UJEP, Inovačního centra Ústeckého kraje, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která vznikla na základě iniciativy premiéra Andreje Babiše a MPO. Dne 18. září se s výukou v praxi přímo na místě seznámil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a bylo podepsáno memorandum o partnerství a spolupráci subjektů, díky kterým mohou žáci moderní pracovní pomůcku využívat.

"Humanoid je schopen sledovat práci 30 žáků najednou. Bude se zkoumat, jak je možné rozvíjet nadané žáky a pomoci žákům se specifickou poruchou učení," říká ředitelka ZŠ Ústí nad Labem Neštěmická Marie Čápová a dodává: "Naše škola je malá. A jde nám o to nabídnout každému dítěti, aby ho vzdělání bavilo, aby mělo žízeň po informacích. S tím pomáhá právě robot humanoid či virtuální realita, kterou ve výuce rovněž využíváme."

"Ústí má velké štěstí, že má takovou ředitelku a pana ředitele Matu z Inovačního centra. Dělají se tu v rámci podpory inovací skvělé věci. Dělají to se srdcem, s vizí. Vím, že máme v ČR skvělá Inovační centra, nejlepší jsou v Brně, Ostravě, Plzni a právě v Ústí v nad Labem," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: "Jste dobří. Možná základna ve smyslu podpor a finále je jasné: výsledky. S tímto regionem máme obrovské záměry. A je jasné, že to umíme. Nad humanoidem jsme se poprvé potkali v červnu a v září je humanoid nainstalován na první škole v ČR. Máme tu řešení pro děti. Pilotní školu, kde se využití robota pro výuku bude testovat."

 "Je to určitě zajímavý experiment, jak udělat výuku pro naše nejmenší zajímavější a poutavější. Věřím, že nám poznatky z ústecké ZŠ Neštěmická pomohou zavádět podobné novinky také do dalších škol v rámci celé republiky," říká ministr školství Robert Plaga.

"Robot pro výuku dětí byl nejdřív brainstorming. Teď je to živé. Chci vyjádřit velký obdiv za to, že se to podařilo. Je skvělé, že jsme v projektu společně," říká rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček.

Foto, zdroj: MPO

Picture

Picture

Picture