Datum zveřejnění: 
27. 8. 2019
Od 19. do 23. srpna probíhala již popáté Letní škola IT pro 31 dívek ze středních škol, kterou organizoval spolek Czechitas společně s ČVUT v Praze a firmou Microsoft. Hlavním cílem akce bylo přilákat ke studiu informatiky na vysokých školách co nejvíce studentek. Během programu také dívky navštívily laboratoře Fakulty informačních technologií ČVUT, v jejíchž prostorách se akce pořádala.

V rámci programu Letní školy IT dívky nakoukly do mnoha oblastí informatiky a zjistily, že IT není jen nudné sezení u počítače. V průběhu týdenního programu se setkaly se základy programování (Arduino, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a počítačovou grafikou.

Po čtyřech intenzivních dnech plných vzdělávání čekala účastnice studentská soutěž hackathon, během které představily své projekty. Dívky pracovaly v pěti až šesti členných týmech, téma si mohly zvolit podle sebe. Komise složená ze zástupců Czechitas, ČVUT a partnerských firem vyslechla prezentaci celkem šesti projektů. Vrcholem slavnostního večera bylo vyhodnocení a ocenění těch nejúspěšnějších. I když byly všechny projekty zajímavé a bylo vidět, že si dívky daly opravdu záležet, členové komise se shodli, že nejlepší byl projekt pomáhající handicapovaným. Tým během jednoho dne sestrojil zařízení, které je možné připojit ke zvonku u dveří. Po zazvonění vyšle signál do mobilního telefonu a neslyšící vidí na svém displeji, že je někdo u dveří, a může reagovat. Případně lze rozšířit funkce zařízení o možnost komunikovat přes mobilní telefon. Vítězný projekt byl porotou vybrán zejména pro jeho společenský přesah.