Datum zveřejnění: 
25. 7. 2019
Motocyklový tým CTU Lions se zúčastnil závodu šampionátu MOTO-Engineering v Albacete. Tento šampionát je vymezen speciálně pro motocykly, které v rámci soutěže Motostudent prošly technickou přejímkou při loňském finálním závodu soutěže v Aragonu. Týmy, které se závodu v Albacete zúčastnily, patřily v ročníku Motostudent 2017/2018 mezi nejúspěšnější. V kategorii MOTO-E bylo devět studentských motocyklů - čtyři elektrické a pět konvenčních spalovacích. Na okruhu v Albacete byl náš benzinový motocykl rychlejší než elektrický, ale trpěl na přehřívání a z toho důvodu závod nedokončil. Elektrický byl o poznání úspěšnější a spolehlivě dojel na druhém místě.

Na Fakultě dopravní ČVUT vznikl v roce 2014 tým CTU Lions pod vedením doc. Petra Bouchnera a Ing. Jiřího Firsta. Jedná se o jediný soutěžící tým z Česka, z východu Evropy se závodu zúčastňují ještě Poláci a Maďaři. V roce 2016 se zúčastnil tým z ČVUT soutěže poprvé se spalovací motorkou. Studenti zkonstruovali nejen motocykl se spalovacím motorem, ale i e-motocykl.

Oba prototypy závodních strojů určených do mezinárodní soutěže vznikly v malé dílně v pražských Hodkovičkách. Část dílů byla podmínkami soutěže předem dána a soutěžící ji získali od zadavatele za startovné 3000 EUR. Jednalo se například o motor KTM 250 RC o objemu 250 cm³, brzdiče od společnosti J. Juan nebo ráfky kol OZ Racing. Povinné byly i pláště Dunlop. Další část součástek si mohli studenti koupit na trhu, například řídicí jednotku či výfuk. Zbytek musel čtyřčlenný tým sám vymyslet a nechat jejich výrobu zadat, případně sami součástku vytvořit. Oba týmy CTU Lions jsou složeny převážně ze studentů Fakulty dopravní ČVUT, ale jsou zde i zástupci z Fakulty elektrotechnické, Fakulty strojní a Fakulty architektury ČVUT.

Bílá elektromotorka s agregátem Mont Energy o výkonu 12 kW (21kw ve špicce) a momentovým ovládáním („plynová“ rukojeť ovládá moment na zadním kole) je vybavena dvěma bateriovými boxy s celkem 26 články z Nissanu Leaf druhé generace o kapacitě 6 kWh, jež se z běžné sítě plně nabijí za pět hodin. V závodním tempu na okruhu baterie stačí na cca 50 km. Na tomto elektrickém motocyklu nelze nezmínit významnou pomoc ze strany Fakulty elekteotechnické - Katedra elektrických pohonů a trakce pod vedením zkušeného doktoranda Ing. Pavla Skarolka.

Na motorce studenti navrhli kompletně celý podvozek obou motocyklů, vyvinuli mimo jiné celý rám z ocelových trubek a posléze oba prototypy v dílně zkonstruovali. U stroje se spalovacím motorem KTM RC 250 s modrým rámem studenti využili pro rám slitiny chrom-molybdenu. "Změnu doznal i systém zadního odpružení, namísto pevného cantilever je přepákované. Vylepšení zajišťuje progresivní pérování,“ vysvětluje Ondřej Pokorný, student Fakulty strojní ČVUT. K vývoji vybraných dílů využíval i moderní technologie. „Například s pomocí 3D skeneru jsme vytvářeli modely aktivně naklápěcí kapotáže. Simulace nám ukazovala, jak by fungovala aerodynamika v různých rychlostech“ dodává Přemysl Toman student Fakulty dopravní. "Dalšími inovativními technologiemi byla napríklad výpočetní metoda topologická optimalizace pro první návrhy rámu a pro odlehčení vybraných dílů např. zadní rozety. Nedílnou součástí vývoje tvořila technologie 3D tisku pomocí, které byly vytvořeny formy pro výrobu rámů a dále také menší komponenty - palubní deska, kryty a ochranné prvky", dodávají Josef Svoboda a Adam Orlický rovněž z Fakulty dopravní.

Picture

Picture

Picture

Picture