Datum zveřejnění: 
17. 7. 2019
Letní dílnu, v pořadí již třetí společný projekt Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT v Praze a městské části Praha 6, pořádá Ateliér Mádr. Autorem Kostky je Ondřej Brych, který projekt připravil během minulého semestru jako realizační ateliér. Jeho vizi převedou z papíru do reálu kolegové, převážně studenti magisterského programu, kterých se na workshop přihlásilo 27. Do práce se mohou zapojit postupně a za odpracované 3 dny se jim do kreditního skóre připočítají 2 kredity. Většina z nich ale plánuje stavbu sledovat až do jejího dokončení.

Kostka vznikla jako instalace do parku, kde může sloužit jako altán, meditační prostor nebo prolézačka pro děti. Kontrast dvou principů podporuje použití dvou materiálů. Vnější plášť kostky bude odlitý z betonu, vnitřní část ze dřeva, materiálu měkkého, teplého a pohodlného na dotek i na pohled. V interiéru vytvoří spojení organických tvarů a řezu deskového materiálu zvláštní mozaiku. Použité exotické dřevo – atlantský a žlutý cedr a massaranduba zajistí instalaci delší životnost a snazší údržbu.

Realizace kostky začala hoblováním prken v továrně společnosti ARA v Konárovicích u Kolína a dále je harmonogram workshopu rozdělený do tří fází. První právě probíhá v dílnách na Fakultěarchitektury, kde studenti vyřezávají a slepují segmenty vnitřního „dřevěného pokoje“, které budou následně brousit a ze čtyř částí sestaví vnitřek kostky. Pak přijde na řadu příprava místa v parku Willyho Brandta, kde postaví systémové bednění PERI. Betonáž a odbedňování přijdou na řadu jako poslední. Hotová by kostka měla být v září.

Projekt probíhá na Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT v Praze za podpory městské části Praha 6, ve spolupráci s ARA továrna na nábytek, PERI, Robert Bosch odbytová a Würth.

Aktuální dění studenti prezentují na Instagramu.

Picture

Picture

Picture