Datum zveřejnění: 
12. 7. 2019
Vizualizace domu
Do letošního již čtvrtého ročníku soutěže se přihlásily desítky studentů. Jiří Petržela z Fakulty stavební ČVUT v Praze zvítězil návrhem dřevostavby domu, který tři čtvrtě roku využívá energii vyrobenou střešními fotovoltaickými panely.

Účastníci soutěže měli navrhnout využití konkrétního pozemku v Českém Krumlově. Vedle využití šetrné filozofie a dílčí energetické nezávislosti bylo podmínkou dodržení výškového limitu. Menší dům pro čtyřčlennou rodinu mohl mít maximálně dvě patra nebo jedno patro s podkrovím. Nejlepší navržené projekty si zájemci mohou prostudovat na webových stránkách soutěže.

Vítězný návrh Jiřího Petržely domu má fotovoltaické panely, které jsou zabudované do střechy a které spolu s bateriovým úložištěm zajišťují energetickou soběstačnost domu po 265 dní. Dům také recykluje odpadní vodu z kuchyně a koupelny a využívá dešťovou vodu. Dokáže tak ušetřit až polovinu spotřeby pitné vody. Z návrhu vyplývá, že náklady na stavbu s plochou 106 metrů čtverečních by měly dosáhnout čtyř milionů korun.