Datum zveřejnění: 
3. 7. 2019
V pátek 5. července 2019 bude do vesmíru vypuštěna česká vědecká družice Lucky-7, kterou vyvinuli původně výzkumníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze doc. Pavel Kovář a Jaroslav Laifr. Bude součástí rakety Sojuz 2.-1b, která odstartuje z kosmodromu Vostočnyjého v Rusku. Družice by měla umožnit ověřování nejnovějších vědeckých poznatků o stavbě elektronických systémů a o radiové komunikaci vesmírných sond pro studium vesmíru.

"Projekt Lucky-7 je pravděpodobně nejméně nákladná vědecká vesmírná mise v historii lidstva. Víme o projektech jako $50Sat, OSSI-1 nebo femtodružicích ChipSat, ale těm byl s největší pravděpodobností start do vesmíru poskytnut zdarma nebo prostřednictvím crowdfundingových kampaní, které se ale pro tento typ projektů příliš neosvědčily. Satelit OSSI-1 se navíc nikdy nepodařilo na oběžné dráze identifikovat a se svým tvůrcem nikdy nenavázal spojení. V každém případě pro nás tyto projekty znamenaly velikou inspiraci. V roce 2015 jsme začali s částkou 30 tisíc korun a vytvořili ekonomické perpetuum mobile nezbytné k dofinancování projektu," říká doc. Pavel Kovář, specialista na radioelektroniku a navigační techniku z Fakulty elektrotechnické.

Družice, kromě navigace, obsahuje také senzory radiace, které umožňují pozorování gama záblesků, a barevnou kameru pro detekci polární záře a snímkování Země. Skládá se z ovládacího palubního počítače, vědeckého a napájecího modulu. "Po startu bude nutné rozvinout anténu, pak zjistit stav družice. Když bude vše fungovat, tak se přikročí k vědeckému měření. Musíme také rozšířit software pro automatické ovládání družice ze Země,“ dodal doc. Pavel Kovář.

Poskytnutá oběžná dráha je podle J. Laifra dostatečně vysoko na to, aby se družice udržela dlouhou dobu a dostatečně nízko, aby podle požadavků Organizace spojených národů zanikla během 25 let. S ruskou raketou by měla odletět v 7.41 SEČ, zhruba 20 minut před 15.00 hod. by měla přelétat nad Českem. 

K ruské raketě Sojuz 2.-1b bude připojeno několik desítek družic z různých zemí, které se postupně budou ve vesmíru oddělovat.

Foto, zdroj: www.roscosmos.cz