Datum zveřejnění: 
25. 6. 2019
Ze sídla Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu byl na cestu do Spojených arabských emirátů vypraven systém S.A.W.E.R., který by tam měl v reálných pouštních podmínkách zahájit zkušební výrobu vody ze vzduchu pomocí solární energie.

Vědci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) nejprve zařízení testovali ve speciální komoře simulující atmosférické podmínky Spojených arabských emirátů. Po úspěšném završení zkušebního provozu v laboratorním prostředí byl systém S.A.W.E.R. zabudován i s veškerým příslušenstvím do přepravních kontejnerů.

Po dokončení instalace a posledních příprav budou kontejnery během měsíce přepraveny do pouštní oblasti Sweihan ve Spojených arabských emirátech, kde zařízení poběží ve zkušebním provozu. Data o systému a jeho výkonnosti budou sbírána dálkově. Získané údaje by měly posloužit vědcům z UCEEB k případným úpravám a vylepšením systému S.A.W.E.R., který se stane jádrem české národní expozice na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.

Picture

Picture