Datum zveřejnění: 
31. 5. 2019
ČVUT v Praze ve spolupráci s Theology & Contemporary Culture (výzkumná skupina Evangelické Teologické Fakulty Univerzity Karlovy) uspořádaly ve čtvrtek 30. května 2019 v Betlémské kapli otevřenou panelovou diskuzi nazvanou Různé cesty se společným cílem, hledání opor pro člověka a společnost. Hlavními hosty diskuse byli prof. Karel Skalický a rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Otevřená panelová diskuze tematicky vycházela z knihy prof. Karla Skalického nazvané Církev v Evropě, Evropa v církvi. Diskusní večer tvořily tři tematické panely: Duchovní rozměr ve společnosti v minulosti a dnes – obecné aspekty prostupující a určující náš život a jejich odrazy v různých duchovních směrech; Cesty duchovního vývoje a tradic v Čechách a v Evropě – různé cesty se společným cílem. Co máme společné a co nás rozdělovalo a rozděluje; Úloha duchovních proudů a církve v budoucím vývoji světa – společné hledání opor pro současného člověka a společnost, formativní úloha altruismu a nasměrování od materiálních hodnot k hodnotám duchovním.

Mezi diskusními tématy byly také druhý vatikánský koncil, soužití islámské a křesťanské civilizace, pád totalitních režimů z pohledu společnosti a univerzit, Evropa a Evropská unie, duchovní, filosofické a morální roviny vzdělání na univerzitě technického typu.

Mezi dalšími hosty byli: Petr Blažek, Kateřina Brichcínová, prof. Libor Grubhoffer, Dr. Jiří Grygar, prof. Pavel Hošek, Dr. Marie Kolářová, prof. Ivana Noble, Jiří Padevět, doc. Tomáš Petráček, Dr. Vladimír Slámečka, doc. Jaroslav Šebek, Dr. František Štěch, Dr. Martin Vaňáč, Dr. Zdeněk Wasserbauer.