Datum zveřejnění: 
7. 5. 2019
Dvě první místa, jedno druhé, a navíc zvláštní ocenění Cenu riaditeľa Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košicích přivezli z desátého ročníku Česko-slovenskej študentskej vedeckej konferencii vo fyzike studentky a student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

Celkem se ve finálním kole vysokoškolské odborné činnosti ve fyzice, které probíhalo 2. a 3. května na Prírodovedeckej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košicích, soutěžilo v pěti kategoriích. Kromě soutěžících zastupoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT na konferenci doc. Jaroslav Bielčík se Zdeňkem Hubáčkem z katedry fyziky jako členové hodnotících panelů. Ti byli současně pověřeni pořadatelstvím finále soutěže pro příští rok.

V oblasti aplikovaná fyzika získal prvenství Matěj Vaculčiak se studií Simulace a optimalizace systémů detekce kosmického záření. Prvenství získala také Anežka Kabátová, a to za práci Charakterizace polovodičových detektorů pro vesmírné aplikace, která soutěžila v oblasti Fyzika Zeme a vesmíru. Tato práce zároveň získala ocenění Cena riaditeľa Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košicích. Druhou příčku v oboru Jadrová a subjadrová fyzika pak vybojovala Valentina Raskina za Characterization of Highly Irradiated ALPIDE Silicon Sensors.

Picture

Picture