Datum zveřejnění: 
26. 3. 2019
Studentům středních škol, které zajímá letecká technika, poskytla Fakulta strojní ČVUT prostor pro finále soutěže Wings of Future. Devět tříčlenných týmů středoškoláků z českých krajů ČR, které prošly výběrem, soutěžilo v pátek 22. března v budově ČVUT na Karlově náměstí o nejlepší let walkalong glider." Ten lze přirovnat k promyšlené vlaštovce, kterou si soutěžící předem vytvoří. Soutěžním úkolem bylo předvedení letu v určené trase v určitém čase. Závodníci šli za vlaštovkou s malou deskou, která vytvářela stoupavý proud vzduchu. Využíváním efektu svahového létání tak udržovali vlaštovku v letu požadovaným směrem.

Soutěž začala dopoledne tréninkovými lety v atriu budovy. Po náročných soubojích štafet získal první místo tým Sokoli Aero ze Střední školy letecké a výpočetní techniky. Druhé místo obsadili studenti z Gymnázia PORG a na třetím stupni stanul tým Luftvafle z VOŠ-SŠ-COP ze Sezimova Ústí. Vítězové obdrželi s diplomem také finanční odměny. Dvanáct tisíc Kč za první místo, 6 tisíc za druhé a 3 tisíce za třetí místo.

Paralelním úkolem byla vedlejší soutěž Vize letectví v roce 2040, ve které se hodnotila stručná vize na téma: jak se bude lišit letectví v roce 2040 od dnešní doby. Autoři nejlepších prací získali zvláštní cenu poroty a odměnu tři tisíce Kč. Nejlepší hodnocení získal tým z Gymnázia PORG, další místo v pořadí obsadilo Gymnázium Chomutov a třetí místo tým z Gymnázia Václava Hraběte z Hořovic. Všichni finalisté také dostali také možnost přijetí na studium Fakulty strojní bez přijímací zkoušky.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture