Datum zveřejnění: 
25. 3. 2019
Dne 22. března se v Betlémské kapli uskutečnila promoce studentů. Během ní byla představena přes šest set let stará historie prezentovaná převratným učením Husovým v prostředí kaple, ale také špičková technologie 21. století v podobě humanoidního robota Pepper. Poprvé v historii české země si tak podala ruku učenecká a reformátorská minulost s algoritmickou budoucností, a to za přítomnosti absolventů.

Humanoidní robot Pepper z Laboratoře inteligentních vestavných systémů FIT ČVUT se stal součástí slavnostního ceremoniálu v Betlémské kapli, kde se významným způsobem zapojil do promocí bakalářských a magisterských absolventů fakulty. Dosud bylo letitou tradicí, že absolventi při promoci přebírali diplomy z rukou zástupce akademické obce fakulty. Fakulta informačních technologií jde v tomto směru ještě dál a poprvé v historii promocí v kapli tímto slavnostním úkonem pověřila robotického humanoida.

Studenti Fakulty informačních technologií mohou jako jediní v Česku využívat humanoidní roboty Pepper, a to v nově vybavené Laboratoři inteligentních vestavných systémů. Významnou část technického vybavení laboratoře tvoří humanoidní roboti Pepper a NAO, drony nebo holografické brýle pro robotické aplikace spojené s rozšířenou realitou. Laboratoř je spolufinancována Evropskou unií v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání projektem „Laboratoř inteligentních vestavných systémů na FIT ČVUT v Praze“. Cílem projektu je vytvořit a technicky vybavit laboratoř špičkovou technikou podle nejmodernějších trendů.

Picture

O události informovala například tato média: Prahatv.eu, Novinky.cz