Datum zveřejnění: 
4. 3. 2019
Celkem šest elitních univerzit se spojilo do aliance nazvané EuroTech. Jejími členy jsou Technical University of Denmark, École Polytechnique ve Francii, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne ve Švýcarsku, Technion v Izraeli, Eindhoven University of Technologyv Nizozemí a Technical University of Munich. Aliance přizvala v letošním roce České vysoké učení technické v Praze a Tallinn University of Technology v Estonsku, aby spolupracovaly na přípravě evropského projektu EuroTech Engineer. Tento projekt má za cíl propojit technické vzdělávání napříč Evropou, přispět ke konkurenceschopnosti Evropy a chránit evropské univerzitní hodnoty.

S tímto zaměřením byl dnes předložen návrh na pilotní program Erasmus+/European Universities pod vedením Technické univerzity v Mnichově. Dlouhodobou vizí projektu je stát se přední evropskou platformou pro vzdělávání v technických oborech a společné inovování studijních programů v rovině vědy a výzkumu tak, aby jejich absolventi byli schopni reagovat na měnící se potřeby společnosti.

Univerzity zapojené v síti EuroTech mají ve svém záměru vzdělávat studenty tak, aby přispívali ke globálně konkurenceschopné Evropě. Princip bude spočívat v tom, že zúčastněné univerzity se podělí o společnou vizi, čímž podpoří udržitelné využívání moderních technologií ve prospěch společnosti a ekonomiky. Díky sdílení odborných znalostí a začleněním se do evropského rozměru studijních programů budou členské univerzity zvyšovat celkovou kvalitu technického vzdělávání. Iniciativa EuroTech chce také propojovat akademický svět a průmysl v celé Evropské unii za účelem vybudování silné celoevropské vědecké a technologické základny, která bude schopna soutěžit na stále rostoucím globálním trhu.

Strategie podporující tento dlouhodobý proces je strukturována v několika fázích. Do roku 2022 má projekt EuroTech Engineer zajistit vyspělou vzdělávací síť pro vědu a techniku s nově vyvinutými studijními plány a sdílenými inovativními výukovými metodami, přístupný různorodému spektru studentů a zaměstnanců. Do roku 2025 má projekt za cíl nabídnout plně integrovaný studijní program od bakaláře po doktorské studium. Bude obsahovat univerzitní výukový plán vyvinutý a vyzkoušený v první fázi. Do roku 2030 se síť EuroTech stane vedoucím systémem ve všech oblastech vědeckého a technologického vzdělávání.

EuroTech Universities Alliance rozšířila svou spolupráci na České vysoké učení technické v Praze a tallinskou University of Technology kvůli jejich vynikající pověsti ve společném vzdělávání. "Inženýrství a oblast IT jdou ruku v ruce na ČVUT, což se odráží v našich inovativních studijních programech," říká rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček. A dodává: „Věřím, že moderní technologie budou ještě více rozšířeny do každodenní pedagogické praxe ve prospěch všech studentů zapsaných do sítě EuroTech."

Picture