Datum zveřejnění: 
25. 2. 2019
Dne 25. února proběhlo v Nerudově ulici pietní shromáždění, v rámci něhož si jeho účastníci připomněli 71. výročí pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad dne 25. února 1948. Akci, během které měl projev i rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, pořádal předseda Senátu PČR Jaroslav Kubera, Pražský akademický klub 48 a sdružení Mene Tekel. Mezi pozvanými hosty byli také účastníci pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad z roku 1948, členové vlády, zástupci diplomatického sboru, primátor hlavního města Prahy a další významní hosté.

Projev rektora ČVUT, doc. Petráčka:

Dnes se opět scházíme, abychom se ohlédli a vzpomněli událostí, od kterých nás dělí 71 let.

Událostí, které nesmí být zapomenuty!

Oněch 71 let nás dělí od chvíle, kdy skončila demokratická správa věcí této země a započal více než 40 let trvající autoritářský režim.

Byli to tehdy studenti, kteří dokázali překonat tlak doby a strach a zachovali se hrdinsky, když šli proti proudu událostí oněch dnů a snažili se udržet demokratický stát.

Na 7000 studentů pražských vysokých škol pochodovalo od budovy ČVUT na Karlově náměstí na Pražský hrad, kde chtěli požádat tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše, aby při řešení vládní krize neustupoval komunistům.

Zde, v Nerudově ulici, jim však v pochodu násilně zabránili příslušníci policie a Lidových milicí. Při jejich zásahu byl postřelen student ČVUT Josef Řehounek.

Uvědomme si, že v oněch únorových dnech nikdo jiný než studenti takto nevystoupil a pouze oni dokázali vyjít do ulic a manifestovat svou nespokojenost!

Odplata režimu je však bohužel neminula. Během týdnů následujících po 25. únoru byla pozatýkána a perzekvována většina účastníků této pokojné studentské demonstrace a do roku 1949 muselo vysoké školy opustit deset tisíc studentů a akademiků, které odtud jako politicky nespolehlivé při prověrkách vyloučili sami jejich kolegové.

Paměť těchto událostí nesmí vyhasnout! Je nesmírně důležité, abychom si z tehdejších studentů dokázali vzít příklad, stát za svým názorem a kriticky hodnotit situaci. Nesmíme se bát vyslovit se proti jevům, které mohou podkopat stabilní demokracii, a nesmíme se jim odevzdaně podvolit!   

Jsem rád, že zde dnes mohu – jako rektor jedné z univerzit, jejichž studenti se pochodu zúčastnili – vyjádřit úctu těm, kdo tehdy dokázali hájit demokracii.

Foto zdroj: Senát PČR

Picture

Picture

Picture

Picture