Datum zveřejnění: 
31. 1. 2019
Porota největší mezinárodní soutěže studentského designu na světě (TISDC 2018) ocenila bakalářskou práci studentky Terezy Vackové z Ateliéru Tvarůžek Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT. Udělila jí speciální cenu v kategorii International Design Association za pomůcku CleS – Clever Seek. Jedná se o nenápadný přístroj, jenž pomáhá nevidomým v orientaci. Přístroj svým vzhledem připomíná sluchátka, neumisťuje se však na uši, ale kolem krku.

Elegantní zařízení má v sobě zabudovaný GPS lokátor, kameru pro denní i noční vidění, mikrofon, reproduktor a je možné k němu připojit sluchátka. Všechna data ihned odesílá přes aplikaci do asistenčního centra nebo příbuzným. Ti získají nejen přesnou polohu nevidomého, ale uvidí i případné fyzické překážky nebo hrozby, před kterými jej mohou varovat.

Absolventka bakalářského oboru Design objevila, že existuje navigační aplikace pro nevidomé a rozhodla se řešit, jak by ji mohli nevidomí používat při chůzi. Tak došla k variantě nákrčníku. Během přípravy konceptu hovořila s mnoha nevidomými, s řadou odborníků, se kterými řešila možnosti hardwaru a zvuku. Návrh konceptu připravovala pod vedením MgA. Martina Tvarůžka a Ing. Petra Fialy z Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT.

Udílení cen 11. ročníku Mezinárodní soutěže studentského designu TISDC (Taiwan International Design Competition) 2018 se uskutečnilo v  Tchaj-peji. 1. prosince loňského roku. Do soutěže se přihlásilo 20 833 studentských projektů z 895 vzdělávacích institucí z 66 zemí nebo regionů. Množstvím přihlášených projektů tato soutěž překonala známé mezinárodní soutěže jako je iF nebo Red Dot. Tématem letošního roku byl „Průlom a Inovace“.