Datum zveřejnění: 
17. 12. 2018
Vítězem desátého ročníku Robosoutěže na Fakultě elektrotechnické ČVUT se v pátek 14. prosince stal tým s názvem GZ-Team z Gymnázia Zlín – Lesní čtvrť ve složení Jaroslav Knápek, Jiří Javora a Michal Berky, další dvě místa obsadily týmy s názvy Stejně jako loni z Přerova a Gymstr 8.O ze Strakonic. Ve finále podzimní části soutěže, v níž zápasilo 25 týmů ze středních škol proti 11 univerzitním robotům, se vozítka potýkala s náročnou úlohou ve stylu legendární hry Pac-Man.

Do podzimní Robosoutěže 2018 se přihlásil rekordní počet 156 týmů ze 75 různých středních škol a gymnázií. Po čtyřech předkolech se nakonec ve dnešnímpátečním finále sešlo 36 nejlepších robotů, důmyslně navržených a naprogramovaných studentskými týmy ze stavebnice lego. Celkem 11 z nich přitom do soutěže nasadili studenti programu Kybernetika a robotika Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Fináloví roboti měli za úkol za 90 vteřin bez jakéhokoli dálkového ovládání projet co největší část bludiště, jehož plán se v průběhu finále měnil. Podobně jako v legendární počítačové hře z 80. let Pac-Man se studentská vozítka musela vyrovnat s robotickými duchy, které připravil tým organizátorů. Duchové zpočátku stáli nehybně v hrací ploše, s postupem finále se začali automaticky posouvat po ploše.

Další detaily o akci najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz nebo www.facebook.com/robosoutez.

Picture

Picture