Datum zveřejnění: 
5. 12. 2018
Na chytrého robota jménem pepper narazíte na pražském letišti Václava Havla, kde poskytuje informace cestujícím, vyzkoušel si už i práci číšníka v restauraci Pizza Hut, anebo provází v muzeích ve Washingtonu. Pracovat s humanoidním robotem Pepper i dalšími roboty nyní mohou nově i studenti Fakulty informačních technologií ČVUT v rámci výuky v Laboratoři inteligentních vestavných systémů. Fakulta tak reaguje na současný vývoj vědy a techniky a potřeby vzdělávat odborníky v oblasti IT pro Průmysl 4.0.

Fakulta tak reaguje na současný trend digitalizace společnosti, tzv. Průmysl 4.0., a s ní související automatizaci výroby včetně změn na trhu práce, které s sebou přinese. Chytré, a vzájemně propojené technologie, se stanou trvalou součástí nejen samotných podniků, ale také nezbytnou oporou pro jejich zaměstnance. Průmysl 4.0 přináší nové nástroje a postupy, jako je robotika, pokročilá analytika, umělá inteligence, kognitivní technologie, Internet věcí, cloudové výpočty nebo big data.

V Laboratoři inteligentních vestavných systémů Fakulty informačních technologií ČVUT mohou studenti exkluzivně pracovat s humanoidními roboty Pepper společnosti SoftBank Robotics, s roboty NAO stejné společnosti a s kooperativním průmyslovým robotem YuMi firmy ABB se dvěma rameny zakončenými chapadly. Pracoviště je dále vybaveno širokou škálou malých kolových a šestinohých robotů, dronů a disponuje i modely aut, na kterých si studenti mohou vyzkoušet autonomní řízení. Zázemí laboratoře nabízí studentům také výkonný výpočetní server s grafickými procesory NVIDIA Tesla P100, který je určen pro úlohy z oblasti umělé inteligence, zejména učení hlubokých neuronových sítí a pohybu robotů v simulovaném prostředí.