Datum zveřejnění: 
27. 11. 2018
Tým Alquist složený ze studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT a Fakulty informačních technologií ČVUT opět vybojoval druhé místo ve finále prestižní soutěže Alexa Prize o nejlepší konverzační umělou inteligenci, pořádanou americkým gigantem Amazon. Již podruhé byl přitom jediným týmem z neanglicky mluvící země ve finálovém klání. Cílem soutěže je vyvinout pro Amazon Alexa umělou inteligenci, schopnou konverzovat s lidmi o populárních tématech, jako filmy, sporty nebo hudba. Soutěže se účastní přední univerzity z celého světa. Do finále navíc Češi opět postoupili z prvního semifinálového místa. Vyhlášení výsledků proběhlo v rámci konference Re:Invent 2018 v pondělí 26. listopadu v Las Vegas ve večerních hodinách místního času. Tým vedený Janem Šedivým z ČVUT CIIRC ve složení Jan Pichl, Petr Marek, Jakub Konrád, Martin Matulík a Petr Lorenc si tak z USA odváží cenu 100 000 dolarů, tedy v přepočtu přes 2 miliony korun.

Úkolem soutěže bylo vyvinout “social bota”, tedy umělou inteligenci schopnou vést zábavnou, plynulou a přirozenou konverzaci s člověkem na všemožná populární témata přes zařízení Amazon Echo. Český tým byl letos schopný zpracovat výjimečně velké množství témat ze všech soutěžících botů. Vývoj bota probíhal téměř rok, od prosince minulého roku až do poloviny listopadu 2018 a během soutěže s ním samotní uživatelé produktů Amazon vedly na stovky tisíc konverzací. Na vývoj bota získaly soutěžící týmy výzkumný grant v hodnotě 250 000 dolarů spolu s některými technologiemi od Amazonu (zařízení s Alexou nebo přístup k AWS). S finálovými boty mohou uživatelé mluvit i nyní pomocí příkazu “Alexa, let’s chat”.

Prestižní soutěže o nejlepší umělou inteligenci se letos účastnilo 8 týmu z nejprestižnějších univerzit světa, vybraných z více než stovky přihlášených institucí, a sestávala z několika kol. V semifinále, které probíhalo od 2. července do 15. srpna, hodnotili anonymně všechny soutěžící boty sami uživatelé Amazon Alexy pomocí škály 1 až 5 hvězdiček. Do finále poté postoupili dva nejlepší socialboti dle uživatelského hodnocení a jeden na divokou kartu. Alquist přitom, stejně jako loni, postupoval z prvního místa. 

Soutěž The Alexa Prize má za cíl zlepšit konverzační technologie Amazon Alexy, tedy umělé inteligence nabízené v různých produktech (například Amazon Echo). Amazon letos v soutěži rozdělil 3,5 milionů dolarů. Vývoj bota Alquist probíhá v rámci studentského inkubátoru eClub Prague.