Datum zveřejnění: 
22. 10. 2018
Nejlepší práce jubilejního 10. ročníku soutěže studentů a architektů do 33 let byly oceněny v Centru architektury a městského plánování CAMP. Z celkem 49 přihlášených studií na téma Architektonické dílo, které iniciuje společenský život a rozvoj místa, poslala porota do finále dvanáct prací. Slavnostní vyhlášení proběhlo za účasti rektora ČVUT doc. Vojtěcha Petráčka.

Cenu architekta Josefa Hlávky získal za projekt Studentský dům Slovan Martin Petřík z Fakulty architektury ČVUT.  Dům jako iniciátor reálných změn v turisticky i dopravně zdevastované centrální části města. Zahušťování a oživování centra Prahy díky zrekonstruování parkovacího domu a náplň studentského domu je příkladná a inspirující a to včetně kultivace přilehlých ploch. Projekt navazuje na odvážné přemostění burzy Karlem Pragrem a aktivuje současnými prostředky danou část města a tak naplňuje zadání soutěže. Věž kolejí vzbuzuje v tomto místě otázky a měla by předpokládat hlubší zamyšlení nad možností výškových budov v samém centru metropole. Současná nenoblesní architektura by městu pomohla se vzpamatovat z letargie a dodala by mu potřebnou energii. Práce s objektem stávajících garáží (využívání stávajících staveb více než jejich bourání) je smysluplná a příkladná, otevřenost domu k okolí působí jako iniciátor veřejného života. Navržená rampa se stává veřejným prostorem, který oživuje zdevastované místo.

Cenu rektora ČVUT za školní práci si odnesl Jiří Neuvirt z Fakulty architektury ČVUT za studii Františkovy lázně - Lázeňské náměstí. Jedná se o jemnou a citlivou práce s kontextem lázeňské architektury. Samozřejmé doplnění objemů staveb, kolonád i stromořadí současným řešením, které přirozeně dotváří vybranou část města. Oživuje a kultivuje veřejné prostory a vybízí ke společenskému životu uprostřed stávajících i doplněných staveb, v kolonádách, mezi domy a mezi stromy, venku.

Cenu časopisu Moderní obec za projekt Cesty města - Tábor obdržela Ing. arch. Karolína Koubová rovněž z Fakulty architektury ČVUT. Její projekt porota hodnotila jako pečlivě zpracovaný a promyšlený, který nejen městu Tábor ukazuje promyšlenou kultivaci veřejných prostorů, podporuje pěší dopravu a cyklistiku.

Cena veřejnosti získala Ing. arch. Kristýna Blažíčková škola z Fakulty architektury ČVUT za Dům na konci cesty.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture