Datum zveřejnění: 
4. 10. 2018
Tým Marka Nováka z Fakulty elektrotechnické vyvinul před dvěma lety zařízení na měření hladiny cukru v krvi – glukometr XGLU. S tímto přístrojem vyhráli absolventi Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze již celou řadu soutěží, mezi nimi byla například i prestižní Microsoft Imagine Cup. V září vyhrál tým XGLU soutěž IoT Future Hub, pořádanou společností Vodafone, na začátku října se pak Ing. Novák umístil na druhém místě v anketě Český vynálezce.

V soutěžní části akcelerátoru IoT Future Hub, do které se přihlásila bezmála stovka startupů z celé Evropy, rozhodla porota složená ze zástupců Vodafonu a kapitálového fondu J&T Ventures o tom, že nejlepším evropským projektem využívajícím internet věcí je český glukometr pro diabetiky XGLU. Kromě finanční výhry v hodnotě 100 tisíc korun a pozornosti investorů získá XGLU především možnost dalšího rozvoje a spolupráce s Vodafonem.

Dne 1. října byly na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně vyhlášeny výsledky ankety Český vynálezce. Edukativní projekt společnosti Renishaw zmapoval osobnosti české i slovenské techniky. Česká veřejnost považuje za největšího českého vynálezce chemika světového významu Antonína Holého (1936 – 2012), který během svého života syntetizoval více než tisíc sloučenin včetně medikamentů v oblasti léčby AIDS či hepatitidy typu B. Hlasování na druhé místo vyneslo čerstvého absolventa Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, vývojáře zdravotnické techniky Marka Nováka, který stojí za projektem miniaturního glukometru XGLU. Trojici doplňuje vynálezce měkkých kontaktních čoček Otto Wichterle.

O pořadí rozhodly hlasy více než 140 tisíc internetových uživatelů, které v průběhu srpna a září 2018 oslovila také intenzivní edukativní kampaň na facebookové stránce.

Glukometr XGLU má velikost kreditní karty. Naměřená data posílá do cloudového úložiště, díky kterému mohou kontrolovat hladinu cukru v krvi na svém smartphonu mohou nejen sami diabetici, ale na dálku také jejich příbuzní, rodiče nebo pečovatelé.

Foto: zdroj Vodafone 

Picture