Datum zveřejnění: 
21. 6. 2018
Na letošní mezinárodní konferenci Angel conference: Advanced Nanoparticles Generation & Excitation by Laser in Liquids ve francouzském Lyonu, konané ve dnech 3. až 7. června byla poprvé udělena prestižní cena FOJTÍK-HENGLEIN-PRICE za významnou vědeckou publikaci nebo průlomový výsledek výzkumu v nové oblasti nanotechnologie.

Konference se zúčastnily university a výzkumné ústavy, které se aktivně angažují v novém směru bádání v oblasti nanotechnologií (tzv. budoucnost nanotechnologie).  Jedná se o způsob přípravy nanočástic a nanostruktur nikoliv chemickou cestou, ale novou moderní cestou využívající laserové technologie, kde nejsou přítomny příměsi chemických složek, ze kterých byly struktury chemickou cestou připravované.  Touto cestou se tedy dají se připravit nanostruktury opravdu superčisté.

Zúčastněné země (Německo, Francie, USA, Japonsko, Španělsko a jiné, celkem 18 zemi) se dohodly, že budou udělovat každé dva roky, cenu za nejlepší a inovativní práci v této oblasti. Tento směr byl iniciován první pionýrskou prací z roku 1992. Práce zůstávala dlouhá leta (cca 12 let) takřka nepovšimnutá. Pak se ale, se zdokonalením laserové techniky, poprvé v letech 2005 University v Essenu a Dortmundu (později další země) začaly tomuto novému směru věnovat.  Za základ vzaly zmíněnou práci publikovanou v roce 1993 - Fojtik A., Henglein A.: Laser Ablation of Films and Suspended particles in a Solvent: Formation of Cluster and Colloid Solutions; Ber. Buns.Phys.Chem.Vol.97, No.9, 1993, p.252.

Prof. Anton Fojtík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, po kterém je nové vědecká cena pojmenována pracuje v oblasti nanotechnologie jako pionýr a spolu s prof. Hengleinem, jako jeden z otců nanotechnologie od jejího počátku.

Picture