Datum zveřejnění: 
12. 6. 2018
V pátek 8. června proběhl v Praze na Rašínově nábřeží další ročník závodu Univerzitních osem. V soutěži, konané v rámci Primátorek, zvítězil tým ČVUT, který tak dokázal obhájit prvenství již pošesté v řadě. O triumf se zasloužila posádka ve složení Jiří Kopáč, Jan Hájek, Jiří Vaněk, Milan Bruncvík, Vít Šantrůček, Martin Basl, Jakub Paroulek, Jan Zavadil a kormidelnice Tereza Paroulková.

V letošním roce se na start mužského závodu postavilo celkem devět lodí. Největší pozornost na sebe strhla loď Palestry, ve které seděl mimo jiných trojnásobný olympijský medailista Ondřej Synek společně s Lukášem Helešicem a Jakubem Podrazilem. Za kormidelníka si vybrali jednu z největších českých hvězd vodního slalomu Jiřího Prskavce. Posedmé z dosavadních osmi ročníků se podařilo reprezentantům ČVUT. Na druhém místě projela cílem první loď Univerzity Karlovy před ČZU v Praze.

V ženském závodě se do první trojice vměstnaly dvě lodě Univerzity Karlovy. Mezi nimi dofinišovala posádka ČZU i s Lenkou Antošovou a Kristýnou Fleissnerovou v sestavě. Nejrychleji kilometrovou trať ale projela děvčata z Univerzity Karlovy.

Univerzitní osmy jsou nejmladším závodem v programu Primátorek a, jak už název napovídá, jedná se o klání akademických posádek. Od roku 2011 obstarávají páteční předprogram celého víkendu. Původně byly určeny pro pražské vysoké školy, po velkém zájmu dalších českých i zahraničních univerzit však byly otevřeny všem posádkám. Ve srovnání s Primátorkami se závodí na poloviční kilometrové trati bez vyšehradské zatáčky.

Lodě startují u Veslařského ostrova, cíl je mezi Železničním a Palackého mostem. Trať vede po proudu řeky Vltavy s obvyklým cílem u Rašínova nábřeží. Naprostým unikátem této trati je drobná zatáčka, kterou lodě musí projet okolo Vyšehradské skály vystupující do Vltavy.

Foto: Yan Renelt