Datum zveřejnění: 
1. 6. 2018
V mezinárodní kreativní studentské soutěži The Trail by Vinci Construction, která je zaměřena na inovace a nové technologie ve stavebnictví, vyhrál v konkurenci 1259 účastníků z 58 zemí tým studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze s návrhem robota na úklid staveniště. Tým ve složení Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf zvítězil v kategorii Leonard, která umožňuje vstoupit do pařížského start-up inkubátoru skupiny VINCI Construction a spolu s vývojáři a specialisty začít na projektu v praxi pracovat.

Soutěže The Trail by VINCI Construction se účastnili studenti z 350 vysokých škol a univerzit. Do finále v Paříži, které se konalo 17. a 18. května, se probojovalo z regionálních kol celkem 14 týmů. Studenti přitom mohli soutěžit s projekty inovací ve třech oblastech: stavba zítřka, trvalé stavby a město na povrchu i pod ním. Letošní ročník soutěže byl prvním, ambicí skupiny VINCI Construction je otevřít soutěž studentům každé dva roky.

Projekt robotického úklidového systému studenti připravili na katedře technologie staveb v rámci volitelného předmětu Robotické technologie ve stavebnictví. Návrh speciálního robota, jehož studenti pojmenovali Květa, je 1,6 metru dlouhý, 1,2 metru široký a 1,2 metru vysoký, plánovaná běžná rychlost je 6 km/h a maximální dojezd 42 kilometrů, robot by měl být poháněn elektrickými bateriemi, nabíjenými z obnovitelných zdrojů v dokovací stanici. Na staveništi by mu neměl dělat problém úklid a recyklace běžného odpadu ze stavební výroby, jako jsou zbytky zeminy, asfaltu, betonu, omítek, výztuže i plastů.

O úspěchu studentů informovala tato média: denik.cz, dumabyt.cz, tyden.cz, tzb-info.cz.

Picture