Datum zveřejnění: 
28. 5. 2018
Diplomovým pracím studentů Ing. arch. Filipa Galka a Ing. arch. Veroniky Indrové se dařilo v soutěži Young Talent Architecture Award (YTAA) 2018. Z celkem 334 školami nominovaných nejlepších diplomních projektů z 32 zemí byly mezinárodní porotou vybrány mezi 40 nejlepších. Filip Galko byl studentem ateliéru Stempel & Beneš, Veronika Indrová studentkou ateliéru Novotný – Koňata – Zmek, oba ateliéry jsou součástí Ústavu navrhování I.

Do soutěže bylo nominováno 334 diplomových projektů, z 32 zemí, 118 škol od 451 autorů. Výběr byl porotou postupně zužován na 40 nejlepších projektů, následně na 8 finalistů až po 4 absolutní vítěze, jejichž jména budou zveřejněna v červnu. Výsledky užšího výběru byly vyhlášeny 24. května v Palazzo Mora při otevření výstavy YTAA 2018 při příležitosti zahájení 16. Mezinárodního bienále architektury v Benátkách 2018. Oba české diplomní projekty budou na benátském bienále k vidění až do 25. listopadu.

Bienální přehlídku nejlepších diplomních prací architektonických škol Young Talent Architecture Award organizuje nadace Miese van der Rohe v Barceloně s podporou Creative Europe jako rozšíření bienální Evropské ceny za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, která je nejvýznamnější evropskou soutěží v oboru architektura. Nadace je zakládajícím členem Evropského kulturního centra v Benátkách a přehlídku YTAA organizuje ve spolupráci s Evropskou asociací architektonických škol (EAAE), Evropskou radou architektů (ACE-CAE) a platformou World Architects.

Soutěž si klade za cíl podpořit talent čerstvě absolvovaných architektů, urbanistů a krajinných architektů, kteří se budou podílet na budoucí transformaci našeho životního prostředí. YTAA se zrodila ze zájmu o péči, rozvoj a podpory nejtalentovanějších studentů ještě před tím, než vstoupí do profesionálního života.

Diplomová práce Filipa Galka, zpracována v ateliéru profesora Stempela a architekta Ondřeje Beneše, nese název Lasvit Flagship Store Showroom Praha a představuje vizi hlavní výstavní prodejny této značky.

Veronika Indrová zpracovala svojí diplomovou práci v ateliéru architektů Tomáše Novotného, Jakuba Koňaty a Tomáše Zmeka. Autorka projektu se zabývala ideovým řešením Masarykova stadionu na Strahově, jednoho z největších a nevyužitých území tzv. brownfields na území hlavního města Prahy.

Picture

Picture

Picture