Datum zveřejnění: 
27. 4. 2018
Novou Laboratoř etického hackování otevřela 26. dubna Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze ve spolupráci se společností NN Group. Laboratoř nabídne studentům skvělou příležitost vyzkoušet si teoreticky nabyté zkušenosti v praxi.

V současné době roste důležitost zabezpečení IT systémů a je tak stále větší poptávka po erudovaných odbornících, kteří se oboru bezpečnost věnují. FIT ČVUT i NN Group jsou si vědomy potřeby vzdělávání těchto specialistů, a proto se společně rozhodly otevřít novou Laboratoř etického hackování (HackingLab).

Úkolem etického hackování je simulovat aktivity reálných útočníků tím, že se hledají slabiny systému s cílem zvýšení jeho bezpečnosti. Tato činnost je legální a etická a obvykle probíhá ve spolupráci s majitelem či administrátorem systému.

V nové laboratoři je vytvořeno prostředí, kde si studenti budou moci vyzkoušet, jak napadnout různé IT systémy. Jeden z počítačů je navíc určen pro ofenzivní roli studenta, který má k dispozici řadu nástrojů k napadení systému s bezpečnostními chybami a zranitelnými místy, které může využít. Tato slabá místa nejsou na první pohled zcela zřejmá, ale právě tímto způsobem se je studenti naučí odhalit, aby je mohli později v praxi lépe bránit. Získají tak jedinečnou příležitost pochopit souvislosti při pohledu na tuto problematiku z obou stran a zkušenosti, které jim pomohou v praxi.

Picture