Datum zveřejnění: 
24. 4. 2018
Ve třetím ročníku největší celosvětové soutěže pro mladé architekty a designéry do 35 let získal hlavní cenu poroty Wings to the Future Grand Prize Jury Award, tým mladých architektů z Itálie, Francescy Vittorini a Andrea Tabocchiniho, který zaujal realizací Školy InsideOut v Ghaně. S tímto projektem zvítězila tato dvojice architektů zároveň i v první kategorii soutěže, která byla věnována realizacím. V druhé kategorii soutěže, zaměřené na vize, si prvenství odnesla studentka Ksenia Zabardygina z Ruské federace za návrh duchovní architektury ve vesnici Tanaf. Soutěže se zúčastnilo 791 soutěžících ze 106 zemí. Vyhlašovatelem INSPIRELI AWARDS je Inspireli, mezinárodní online platforma pro architekty, záštitu soutěži poskytla řada významných organizací z celého světa. Ocenění si výherci převezmou na slavnostním ceremoniálu, který se konal 26. dubna na Fakultě stavební ČVUT, jež je spoluorganizátorem akce.

Ze všech přihlášených prací bylo nejprve vybráno padesát finálových návrhů. Teprve z nich porota vybírala vítěze. Do padesátky nejlepších se probojovalo i devět zástupců z České republiky. O vítězích se rozhodlo na počátku dubna. Jméno absolutního vítěze soutěže bude zaneseno na unikátní putovní pohár Wings to the Future, jehož autorem je Bořek Šípek, který je spoluzakladatelem soutěže.

Škola InsideOut v Ghaně italských architektů Francescy Vittorini a Andrea Tabocchiniho, která zvítězila v kategorii realizace, si odnesla i cenu absolutního vítěze soutěže. Projekt zaujal porotu soutěže unikátním začleněním objektu do dané lokality i zapojením místní komunity do realizace. Škola byla postavena ručně, a to z materiálů dostupných na místě – zeminy, dřeva a vegetace. Nedostatek zdrojů i omezení v rámci lokality přitom architektky inspiroval ke strategii udržitelného návrhu, který spojuje architekturu a prostředí.

Ceny si vítězové převzali z rukou předsedy soutěžní komise prof. Otto Dvořáka, architekta, teoretika, absolventa Harvard Graduate School of Design, Cambridge, USA. Ceremoniálu se zúčastní i celá řada celosvětově proslulých architektů, například Francois Valentiny z Luxemburgu, Giancarlo Alhadeff z Itálie, Alphonse Kai z Libanonu, Budi Pradono z Indonésie, Ian Bogle z Velké Británie, spolutvůrce tančícího domu Vlado Milunič a zástupci světových architektonických asociací v čele s  S. M. Jahangir Khanem, prezidentem Asijského koncilu ARCASIA, který zastupuje 21 národních architektonických asociací. Jako čestní hosté se slavnostního galavečera zúčastní i oba předchozí vítězové, Jakub Hofman z ČR, který zvítězil v roce 2015, a Giacomo Garciano z Itálie, jenž získal prvenství v roce 2016.

Soutěž INSPIRELI AWARDS založil v roce 2015 designér prof. Bořek Šípek spolu s Karlem Smejkalem. Práce hodnotí odborníci z řad světově uznávaných architektů jako anonymní, čímž je zajištěna objektivita soutěže.