Datum zveřejnění: 
19. 3. 2018
Spolek posluchačů architektury, působící od svého obnovení v roce 1993 na Fakultě architektury ČVUT, uvedl 15. března večer jubilejní 25. ročník soutěže Olověný Dušan. Ta byla založena jako jedna z prvních českých architektonických soutěží. Do poroty byly tradičně nominovány významné osobnosti působící na poli architektury i designu.

Cílem soutěže Olověný Dušan bylo přispět k hodnocení výuky na největší české fakultě architektury prostřednictvím nezávislého, vnějšího pohledu. Soutěže se od té doby účastní automaticky každý řádný student, který odevzdá a vystaví svůj semestrální projekt. Výjimku tvoří projekty diplomní a práce prvních ročníků.

Jubilejní galavečer se letos poprvé konal v Nové budově Národního muzea, bývalém Federálním shromáždění ČSSR, jehož úpravu provedl v šedesátých letech jeden z nejvýznamnějších architektů té doby – Karel Prager. Večerem provázela dvojice studentů Fakulty architektury ČVUT Anna Blažková, stávající náčelnice Spolku, a Jakub Klouzek z oboru Průmyslový design.   

V kategorii Design zvítězil Variabilní policový systém od Lucie Koudelkové. Vítězným ateliérem se, po několikáté v řadě, stal ateliér Jaroš-Gonzales, kde porota ocenila práci s detailem, materiály a dotaženost jednotlivých projektů.

Druhá část večera patřila oboru architektura. Porota jako nejzdařilejší vyhodnotila Památník tří odbojů, umístěný v rodném statku rodiny Mašínů, který navrhl Walbert Schmirler v ateliéru Hradečný. Vítězný ateliér v oboru architektura se vybíral mezi užší skupinou čtyř nominovaných. Ty vyčnívaly jednak důsledností ateliérové práce, jednak specifickou koncepcí či způsobem, prezentace. Jako jednoznačný vítěz byl zvolen atélier Michala Kuzemenského. Podle poroty na něm nebylo co kritizovat, byla cítit práce se studenty a dotaženost všech projektů.

Jubilejní ročník doprovodily ještě další dvě události, které následovaly po vyhlášení vítěze. První z nich proběhl ryze v gesci architektonické poroty, která se rozhodla udělit ocenění za celoživotní zásluhy osobnosti, která měla zásadní podíl nejen na výuce na Fakultě architektury. Mimořádného Olověného Dušana tak předal předseda architektonické poroty Martin Rössler prof. Aleně Šrámkové, emeritní profesorce Fakulty architektury a autorce budovy, v níž v současnosti instituce sídlí. Zasloužené ocenění bylo odměněno několikaminutovým potleskem vestoje. Druhá událost byla vesměs symbolická. Hlavní koordinátor Olověného Dušana, Michal Liska spolu s děkanem Fakulty architektury ČVUT, profesorem Ladislavem Lábusem společně odhalili „putovního“ Dušana, Stanleyho pohár mezi Dušany, který je vyroben v nadživotní, desetinásobné velikosti, nacházejí se na něm štítky se jmény všech dosavadních vítězů a bude v nejbližších dnech umístěn v budově fakulty.

V rámci soutěže byl rovněž vydán katalog. Ten je k dispozici v místnosti 441 na Fakultě architektury. Od 2. dubna bude dále po dobu jednoho měsíce na piazettě Národního divadla probíhat výstava všech nominovaných projektů.

Picture

Picture

Picture

Picture