Datum zveřejnění: 
22. 11. 2017
Vědecká skupina SAMI, působící na katedře teorie obvodů Fakulty elektrotechnické ČVUT, získala americký grant Michael J. Fox Foundation. Poskytnuté finanční prostředky nabízí vědecké skupině, kterou za ČVUT vede Dr. Jan Rusz, a spolupracujícím sedmi mezinárodním pracovištím z Kanady, USA, Německa, Francie, Itálie, Rakouska a České republiky unikátní možnost přispět k brzké diagnostice Parkinsonovy nemoci.

Cílem projektu je vyvinout sadu algoritmů na bázi zpracování digitálních signálů, které by umožnily objektivní hodnocení řečového projevu, a vytvořit tak jednoduchý screeningový test vhodný pro sledování osob v riziku rozvoje Parkinsonovy nemoci. Pro testování bude využita databáze osob s poruchami chování ve fázi REM spánku, které mají vysokou pravděpodobnost rozvoje Parkinsonovy nemoci. Robustní algoritmy pro automatickou analýzu řeči budou optimalizovány pro pět jazyků včetně angličtiny, češtiny, francouzštiny, italštiny a němčiny.

Primárním cílem Nadace Michaela J. Foxe je vyvinout léčbu pro Parkinsonovu nemoc prostřednictvím financovaného výzkumu a zajistit rozvoj a zdokonalení terapií pro ty, kteří v současnosti s nemocí žijí. Nadace byla založena v roce 2000 hercem Michaelem J. Foxem a v současnosti je největším neziskovým sponzorem pro výzkum Parkinsonovy nemoci na světě. Do dnešního dne investovala nadace více než 650 milionů dolarů do výzkumu Parkinsonovy nemoci. V roce 2010 zahájila první rozsáhlou klinickou studii týkajících se evolučních biomarkerů onemocnění za 45 miliónů dolarů. V rámci této studie je hlavním cílem získaného projektu ČVUT a spolupracujících mezinárodních pracovišť přispět pomocí počítačové analýzy řeči k zachycení Parkinsonovy nemoci již v jejích počátcích, tj. před vypuknutím prvních typických motorických projevů onemocnění.