Datum zveřejnění: 
20. 6. 2017
V prostorách Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradě vybudovali studenti Fakulty stavební za podpory grantu a pomoci sponzora unikátní slaměný dům. V praxi jim to umožní zkoumat konstrukční řešení a výstavbu domu na bázi slámy, tepelně-vlhkostní stav slaměných stěn, realizaci hliněných omítek, poruchy způsobené nedostatky při návrhu či realizaci stavby. V budově budou sledovat i požární charakteristiky konstrukce ze slámy a její samotné chování při požáru. Výsledkem experimentálního výzkumu bude řada diplomových prací i zisk cenných informací, které mohou výrazně přispět ke zlepšení poznatků o výstavbě z environmentálně šetrných materiálů a výrobků v praxi.

Stavba o půdorysu 6 x 4 metry začala růst na počátku března, její dokončení studenti plánují v průběhu června. Výsledkem práce nebude obytný dům, ale objekt, který poslouží pro výzkum. Na výstavbě se podílejí posluchači z kateder konstrukcí pozemních staveb, technologie staveb a ocelových a dřevěných konstrukcí. 

První výzkumy studenti spustili již v průběhu výstavby, další budou následovat po jejím dokončení, vědecky bude pojata i destrukce budovy. Jedním z cílů projektu je zjišťování požárních charakteristik použitých stavebních materiálů a chování konstrukcí za požáru formou velkorozměrové požární zkoušky, která je plánována na září letošního roku. V tu dobu budou v objektu umístěny jako zdroj požáru dřevěné hranice, jejichž tepelný výkon bude odpovídat požárnímu zatížení v obytných domech. Teploty v konstrukcích a okolí objektu bude sledovat speciální měřicí technika, chování konstrukce bude monitorováno také za pomoci termokamery.

Závěrečné práce studentů přinesou reálná čísla a fakta, výsledkem realizace celého projektu i jeho destrukce bude získání širokého spektra informací, které v praxi významně přispějí k poznání tohoto druhu stavitelství a využití environmentálně šetrných materiálů.