Datum zveřejnění: 
9. 6. 2017
Dne 7. června byla v prostorách Francouzského velvyslanectví v Praze udělena ocenění L´Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě. Jednou z laureátek je Anna Kučerová z Fakulty stavební ČVUT, která se věnuje pravděpodobnostní inženýrské mechanice.

Projekt L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě odměňuje České vědkyně již od roku 2006, a to na základě předložených vědeckých prací. Anna Kučerová se zabývá vývojem nových metod pro navrhování experimentů, ze kterých se materiálové vlastnosti zjišťují. Například výpočtové modely pro simulaci spalovacích motorů nosných raket mají značné množství parametrů, které je třeba správně určit, aby bylo možné věrohodně simulovat chování nosné rakety při startu či ve vesmíru. K tomu se využívá velký počet finančně nákladných experimentů. 

Anna Kučerová hledá ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou nové metody pro navržení optimálních a robustních experimentů.  S jejich pomocí se snaží určit vlastnosti použitých materiálů co nejpřesněji, a to i se zohledněním různých nejistot a nepřesností při provádění experimentu. Menší počet optimalizovaných testů umožní významnou úsporu finančních prostředků a zvýší spolehlivost navrhované konstrukce, v tomto případě raketového motoru.