Datum zveřejnění: 
25. 5. 2017
Na Fakultě informačních technologií ČVUT byla dne 18. května slavnostně otevřena laboratoř, zaměřená na filmovou tvorbu. Moderní pracoviště vzniklo díky spolupráci s mezinárodní IT společností Showmax.

V nově otevřené laboratoři se bude řešit několik výzkumných projektů. Jeden z nich využívá umělou inteligenci k detekci scén ve filmech. Tento výzkum má i pro Showmax praktické využití - umožní společnosti zlepšení vlastních služeb v oblasti on-line streamingu filmů a seriálů tím, že tyto služby přizpůsobí svým zákazníkům na míru. Jedná se například o automatickou detekci scén a umožnění navigace mezi nimi, filtrování nevhodného obsahu či rozpoznávání žánrů na základě podobnosti filmů. Poslední z uvedených funkcionalit umí dále vylepšit personalizované doporučování programu s přihlédnutím k preferencím diváka.

V dalším projektu programuje student prvního ročníku Ondřej Bíža umělou inteligenci, která dokáže porozumět obsahu filmů. Ke splnění tohoto úkolu používá takzvané umělé neuronové sítě, které učí analyzovat filmy. Počítače budou schopny rozpoznat, kde se film odehrává, či z něho vybrat všechny akční scény.  

Showmax je dceřiná společnost skupiny Naspers, jedné z největších internetových společností světa, poskytuje internetovou televizi ve více než 60 zemích. Otevření výzkumné laboratoře představuje další etapu v její spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT. V rámci tohoto partnerského programu poskytuje Showmax studentům prostředky na výzkum reálných problémů v oblasti internetové televize.

Picture

Picture

Picture

Picture