Datum zveřejnění: 
7. 3. 2017
Ve čtvrtek 23. února otevřela Fakulta informačních technologií novou Laboratoř zpracování obrazu – ImproLab. Slavnostní událost zahájil její vedoucí doc. Marcel Jiřina a přípravky pak představil pracovník laboratoře Ing. Jakub Novák. Vybudováním laboratoře na fakultě se přirozeně rozšířily možnosti využití informačních technologií do oblasti zpracování obrazu pomocí metod data miningu a umělé inteligence.

Laboratoř obsahuje zejména průmyslové kamery rozličných vlastností, jakými jsou například vysoké rozlišení, vysoká frekvence snímání či citlivost v infračerveném spektru. K dalšímu vybavení patří prvotřídní optika a průmyslové osvětlení, řádková kamera (skener) a kamerové hloubkové senzory používané aktuálně v projektu pro analýzu chování zákazníků. ImproLab byla vybudována z prostředků Institucionálního projektu ČVUT ve výši 440 tis. Kč a z vlastních prostředků fakulty ve výši 220 tis. Kč. Fakulta pak také poskytla pro laboratoř svoje prostory ve 12. patře budovy A v dejvickém kampusu.

Pracoviště je určeno pro výzkumné aktivity, zejména pak pro hledání pokročilých metod zpracování obrazových dat a navrhování, testování a praktické ověřování nových postupů při řešení komplexních úloh zpracování obrazu. Pro studenty bude laboratoř zázemím, kde mohou propojit své dosavadní znalosti z oblasti předzpracování dat, data miningu a umělé inteligence pro řešení praktických úloh, se kterými se mohou setkat v budoucím zaměstnání. V současné chvíli se již v laboratoři paralelně řeší několik úloh, například projekt pro detekci vad transparentních materiálů, projekt na analýzu chování zákazníků či projekty pro detekci vzdálenosti a rozpoznávání vozidel.

O slavnostním otevření laboratoře informovala Česká televize. Více podrobností si můžete přečíst v rozhovoru časopisu Buď FIT.